Blaser Infinity Richtkijkers onder de loep

05-06-2023

Optische perfectie en subliem design

Met de Blaser Infinity richtkijkers heeft de Duitse wapenbouwer onze kijk op dit stukje jachtoptiek voorgoed veranderd. Zelden zoekt het bedrijf uit Isny de rustige daginstand op, altijd zijn ze in de weer met innovatie en ontwikkelingen. Het gezegde ‘schoenmaker blijf bij je leest’, daar wordt eens hartelijk om gelachen in Baden-Württemberg. Getuige hiervan zijn de Primus Verrekijkers waarmee Blaser instant succes oogstte en voor het eerst een stuk van de optiektaart opeiste. Toen al rees de vraag niet óf maar wanneer het gamma met richtkijkers zou worden uitgebreid.

Voor we dieper ingaan op de drie verschillende modellen, nemen we eerst de overeenkomsten met je door. Blaser heeft namelijk elke Infinity richtkijker overgoten met een typisch, uniek en eigenzinnig Blasersausje. Zo is de keuze om enkel railmontages te gebruiken een gedurfde zet van het merk. Want door het uitsluiten van ringen worden veel klassieke geweren en dus ook mogelijke klanten uitgesloten.

Optiek en wapen als één geheel

De focus ligt dus eerder op jonge, moderne wapens en dan met name jagers die al een Blaser in de wapenkluis hebben staan. Ook dat is ondertussen een aanzienlijke groep die elke dag nog steeds toeneemt. Zij kunnen vanaf nu hun Blaser-collectie compleet maken met een richtkijker, verrekijker en geweer in dezelfde, luxe huisstijl. De kleur van het leer op de R8 Success Leather komt precies overeen met de vergrotingsring, knoppen en andere details op de richtkijker. Idem voor de Primus verrekijker, alles staat als één geheel op elkaar afgestemd en dat heeft geen enkel merk eerder voor elkaar gekregen.

Gecombineerd met een Blaser zadelmontage komt de richtkijker zo dicht mogelijk tegen de geweerloop te staan, wat ideaal is voor de jacht. Wie al een Zeiss of Leica railmontage heeft kan deze blijven gebruiken, voor Swarovski-montages zijn Infinity richtkijkers helaas niet geschikt.

Verlicht dradenkruis op maat

Nu we toch de andere optiekgiganten erbij betrekken is er nog een verschil het vermelden waard. In tegenstelling tot de grote drie zweert Blaser – zonder uitzondering – bij een dradenkruis in het eerste beeldvlak, door kenners First Focal Plane genoemd. Hierbij bevindt het dradenkruis zich nog vóór de vergrotingsring en blijft het kruis in dezelfde verhouding tot het doel, ongeacht het vergrotingsniveau van de kijker.  Als je het beeld van een ree of everzwijn dichterbij haalt, dan vergroot het dradenkruis dus evenredig mee. Ervaren jagers zien dit onder andere als een bewezen en gewaardeerd hulpmiddel bij complexe schietomstandigheden en tijdens het inschatten van afstanden.

Nog een vernuftig idee is het verlichtingssysteem iC Illumination Control waarbij de rode punt in het dradenkruis oplicht wanneer je R8 op scherp wordt gezet. Dus automatisch wordt tijdens het omhoog duwen van de veiligheidspal ook de verlichting geactiveerd. Na het schot, of wanneer je geweer terug ‘op safe’ gaat, dooft ook het verlichte dradenkruis. Samengevat wordt de batterij alleen gebruikt wanneer het echt nodig is.

De huidige generatie R8 grendelbuksen zijn allemaal uitgerust met dit verlichtingssysteem, zichtbaar aan de letters iC op de veiligheidspal. Bij oudere geweren kan dit ook ingebouwd worden.

Intellligente drukjachtdot

Maar dat is nog niet alles. Speciaal voor drukjachten pakt Blaser ook uit met een Intelligent Variable Dot, afgekort IVD. Bij een vergroting van 4 en kleiner is de rode punt standaard extra groot om sneller op je doel te komen. Je hoeft dus niet lang te zoeken om een overloper op de korrel te nemen wanneer die op 20-30 meter langs je kansel komt gesneld. Mocht je hiervan geen gebruik willen maken dan kun je de puntgrootte handmatig bijstellen. Dit intelligente systeem bestaat enkel bij de Blaser Infinity richtkijker 1-7×28 iC.

De parallax compensatie tenslotte heeft Blaser eveneens beveiligd tegen abrupte bewegingen. Deze knop is vergrendeld voor een afstand van circa 100 meter maar kan ook trapsgewijs naar langere afstanden worden bijgesteld. Dit doe je door de knop aan de zijkant eerst uit te trekken om vervolgens de gewenste afstand te selecteren.

Tot zover de algemene eigenschappen van de Blaser Infinity richtkijkers, nu gaan we elk model apart onder de loep nemen.

Blaser Infinity 1-7×28 iC

We beginnen met de drukjachtkijker 1-7×28 iC. Ideaal voor snelle schoten op vluchtig wild, zowel tijdens een drukjacht in Duitsland als een klassieke drijfjacht in Polen. Afstanden waarbij in de regel niet verder dan 100 meter geschoten wordt. Op deze afstand houd je met 40,8 meter nog een breed gezichtsveld over om de situatie meester te blijven en precies op het goede moment de trekker over te halen.

Met een vergrotingsfactor die begint bij 1 kan bovendien met beide ogen open geschoten worden. Dit geeft nog meer zekerheid tijdens het meezwaaien en voorkomt het zogenaamde ‘Mucken’ waarbij angst voor het schot je nauwkeurigheid beïnvloedt.

Zoals eerder aangeven is de Intelligent Variable Dot een unieke eigenschap van deze drukjachtkijker. Verder heeft dit model een lensdiameter van 28 mm, meer dan 90% lichttransmissie en een vergrotingsfactor van 7. In een dicht, donker bos of bij slecht weer ga je nog steeds helder en duidelijk je wild kunnen aanspreken. Deze richtkijker heeft een lengte van 31,9 cm bij een gewicht van 645 gram.

Klik hier om naar de Blaser Infinity Richtkijker 1-7×28 iC in onze webshop te gaan

Blaser Infinity 2.8-20×50 iC

De Infinity 2.8-20×50 iC is het allround model van Blaser. Ga je een weekend naar Duitsland jagen vanaf de hoogzit? Of misschien liever bersen op rood- of zwartwild? Dan is dit jouw richtkijker. Voor afstanden tot 250 meter heb je aan deze 2.8 Infinity een voortreffelijk zicht- en richtmiddel.

Zelfs op dergelijke afstanden krijg je het wild met natuurgetrouwe, contrastrijke kleuren in beeld. Ook wanneer het donker wordt en bij mist of regenachtig weer. Dit geeft vertrouwen bij het correct beoordelen van de situatie en het juist aanspreken van de beoogde buit. Juist bij zulke omstandigheden komt de 20-voudige vergroting goed van pas. Daarnaast kan je nog steeds rekenen op een breed gezichtsveld van 13,2 meter op een afstand van honderd meter.

Het slanke design maakt de kijker uiterst compact. Leg deze allrounder naast een vergelijkbare richtkijker met 2.8 vergroting en je kunt je nauwelijks voorstellen dat het om dezelfde uitvoering gaat.

Deze richtkijker heeft een lengte van 34,3 cm bij een gewicht van 770 gram.

Klik hier om naar de Blaser Infinity Richtkijker 2.8-20×50 iC in onze webshop te gaan

Blaser Infinity 4-20×58 iC

Op grote afstanden een zelfverzekerd schot afleveren, daar heeft Blaser deze Infinity 4-20×58 iC voor ontwikkeld. De vergroting begint bij 4 en kan vervolgens nog twintig keer worden bijgesteld. Dit wil niet zeggen dat je de kijker op maximale vergroting ook daadwerkelijk zal gebruiken om een schot af te geven. Maar het kan je wel helpen om op het laatste moment alle twijfels weg te nemen tijdens het aanspreken van bijvoorbeeld een gems.

Waar andere merken opteren voor een lens van 56 mm, kiest Blaser voor een diameter van 58 mm. Deze twee millimeter maakt een verschil van liefst 7% waarbij de Infinity 4-20×58 iC meer licht doorlaat dan een richtkijker met 56 mm lens. En dat is veel. In de schemering kan dat het verschil maken tussen de vinger krommen of recht houden.

Ondanks zijn sterk vergrotende eigenschappen kun je op honderd meter nog steeds 9,2 meter in de breedte waarnemen. Deze richtkijker heeft een lengte van 36,5 cm bij een gewicht van 885 gram.

Klik hier om naar de Blaser Infinity Richtkijker 4-20×58 iC in onze webshop te gaan