Blaser K95: kiploop zonder grenzen

17-04-2023

Iconisch bers- en aanzitgeweer

De Blaser K95 is een fraai, enkelschots jachtjuweel van de Duitse wapenfabrikant uit Isny. Door het elegante design en compacte profiel is deze kiploop geschikt voor bijna alle jachtvormen. In het bijzonder voor de aanzit- en bersjacht waar het lichte gewicht het best tot zijn recht komt. Alle eigenschappen en verschillende modellen van de K95 komen in dit artikel aan bod.

Blaser K95: Gewicht en balans

Jagers die veel meters in het veld maken, doen dit liefst zo licht gepakt mogelijk. Wat je niet hoeft mee te dragen, zorgt tenslotte ook niet voor ballast. En met de K95 spaar je aardig wat gewicht uit. Zo weegt het standaardmodel niet meer dan 2,6 kg – een behoorlijk verschil tegenover de 3,5 kg van een gemiddelde Blaser R8.

Dit maakt van deze kiploop het ideale gereedschap voor de actieve jager. Daarnaast is het een meer dan dienstbaar geweer voor de jacht in de bergen – de plek bij uitstek waar elke gram telt.

Dan is er nog de verdeling van dit gewicht. Zoals een goed jachtmes moet ook een wapen comfortabel in de hand liggen. Alleen dan kun je op grote afstand een stabiel, weidelijk schot afgeven.

Blaser begrijpt dat als geen ander. De uitgebalanceerde gewichtsverdeling zorgt voor een intuïtieve bediening en een snelle, vloeiende aanslag. Van kolf tot loopmond is de massa dermate verspreid dat je deze ‘Kipplauf’ op een vinger kunt laten rusten.

Precisie

De trekker kent een uitstekend, droog karakter dat breekt als glas. Standaard staat de trekkerdruk ingesteld op 480 gram wat voor veel jagers als aangenaam wordt ervaren. Mocht je deze nog willen aanpassen dan is dat uiteraard ook mogelijk.

 

De bascule is betrouwbaar en sterk. De Duitse wapenspecialist heeft deze ontworpen voor de hoogste gasdruk. Daardoor vormt het de basis van nauwkeurigheid van de K95, zelfs bij permanent hoge belastingen zoals bij het zware kaliber 10,3×60 R.

Wat verder opvalt is dat Blaser in de meeste gevallen niet alleen de loop maar ook de kamer koudhamert. Beide zijn dus perfect op elkaar afgestemd. Het zijn dit soort details die zorgen voor minuscule perfectie maar door jagers maximaal gewaardeerd worden. Schotplaatsing is namelijk alles – met vertrouwen het dradenkruis op het blad houden en weten dat het goed zit.

Blaser K95 zadelmontage

Net als bij de repeteergeweren R8 en R93 wordt een richtkijker ook op de K95 gemonteerd met een Blaser zadelmontage. Waar dit bij andere fabrikanten nog steeds als een simpel verbindingsstuk oogt, heeft Blaser van de montage een stijlvol jachtattribuut gemaakt.

 

 

Loop en richtkijker vormen hierdoor een perfect op elkaar afgestemde eenheid. De bevestigingspunten bevinden zich direct boven de patroonkamer. Als gevolg hiervan kan de loop volledig vrij zwaaien, het inslagpunt blijft altijd constant.

Gegarandeerde veiligheid

Een geweer dat van de hoogzit valt en bij het neerkomen een schot lost. Of een jager die uitschuift met zijn wapen om de schouder waarna het kogelkruit plots ontbrandt. Je hebt het zelf misschien nog niet meegemaakt en hopelijk blijft dat ook zo. Maar de realiteit is dat dergelijke ongevallen ieder jaar opnieuw voorkomen, zowel bij jonge, fitte waidmannen als oudere jagers.

Het gepatenteerde veiligheidssysteem beschermt alle kogelwapens van Blaser en dus ook bezitters van een K95. Wat dit systeem zo uniek maakt is dat veer en slagpen pas worden opgespannen na het omhoog schuiven van de veiligheidspal.

Bij andere merken is dit helaas nog niet het geval waardoor je nog steeds kans maakt op het onbedoeld lossen van een schot zonder aan de trekker te komen. Veiligheid tijdens de jacht is nog steeds het hoogste goed. Blaser trekt hiermee het voortouw.

Betrouwbaar

Naast veiligheid voor de schutter is er ook de bescherming voor het geweer. Alle metalen onderdelen van de K95 zijn gemaakt van corrosiebestendige materialen of beschermd tegen roestvorming door een speciale oppervlaktebehandeling. Zowel de binnenkant van de loop als de patroonkamer zijn gepolijst en vereisen alleen normaal onderhoud.

In het verlengde daarvan ben je weinig schoonmaaktijd kwijt tijdens het reinigen van dit kiploopgeweer. Daarbij demonteer je het geweer in enkele seconden om het vervolgens in sneltempo weer in elkaar te zetten. Zelfs in het veld kan je de K95 eenvoudig vrijwaren van sneeuw, vuil of naalden van bomen.

Veelzijdige Blaser K95

Met een breed scala verwisselbare lopen kun je dit veelzijdige geweer voor bijna elk jachtavontuur inzetten. Van .22 Hornet over .308 Winchester tot de eerder vermelde 10,3×60 R.

Dit zijn de belangrijkste uitvoeringen: .222 Rem., .243 Win., 6,5×55 SE, .270 Win., .308 Win., .30-06 Sprf, 6,5x57R, 7x65R, 30R Blaser, 8×57 IRS, 9,3x74R, 7 mm Rem. Mag., .300 Win. Mag. en .338 win. Mag.

Advies

Laat het ons weten als je vragen hebt over dit bijzondere bers- en aanzitgeweer. Bij Barrel and Boar kunnen we je alles vertellen over de K95 maar ook over andere wapens van Blaser. Standaard houden we diverse modellen op voorraad, zoals dit Stutzen model, zodat je zelf kunt schouderen en alle voordelen ervaren.

Hier nemen we graag de tijd voor, dat is ook nodig om tot een goed besluit te komen. Maak daarom telefonisch of per mail een afspraak zodat we je bezoek kunnen voorbereiden.

Dit zijn onze contactgegevens
Mail: info@barrelandboar.nl
Telefoon: +31 416 53 01 41