Blaser R8: meer dan een geweer

06-06-2023

Alles wat je wil weten over de lineaire grendellegende

Het kogelgeweer Blaser R8 is niet meer weg te denken uit de jachtwereld. In het voorbije decennium is door Europese grofwildjagers geen enkel ander kogelgeweer vaker aangeschaft dan de Blaser R8. Ook bij Barrel and Boar is de lineaire grendelbuks geliefd. Zo zijn er altijd verschillende modellen in de meest gangbare kalibers op voorraad. Zowel met een standaard-  als een duimgatkolf. Maar ook uitzonderlijke edities met een bijzondere houtklasse en afgewerkt met fijn leer, carbon en andere exclusieve materialen. Voor wie op zoek is naar een uniek collector’s item hebben we zelfs een ultralichte, matzwarte carbon R8.

Waarom is de Blaser R8 zo’n succes?

Afgezien van de luxe uitvoeringen met speciale gravures komt er bij het maken van de Blaser R8 weinig ambacht kijken. Maar om nou te zeggen dat het een fabrieksgeweer is dat in grote oplages gemaakt wordt… Daarmee doe je de Duitse wapenbouwer tekort. Want er schuilt wel degelijk een ingenieus verhaal achter de filosofie van de R8.

Sinds zijn introductie in 2008 heeft de opvolger van de R93 alleen maar aan populariteit gewonnen. Het straight-pull systeem was destijds in 1993 al baanbrekend. Door de grendel alleen maar van achter naar voor te schuiven laad je namelijk de volgende kogel weer in de kamer. Sneller dan bij een kogelbuks met gewone grendel.

Vooral bij de Blaser R8 ging het grote publiek overstag. Het snelle, lineaire grendelen maakte het geweer nu ook geschikt voor drijf- en drukjachten. Want voortaan kon je in dezelfde tijd drie keer laden in plaats van twee. Ook werd vroeger de stereotiepe kogelbuks alleen voor de bers- en aanzitjacht gebruikt. Nu kon men met één geweer meerdere jachtvormen beoefenen. Sterker nog: om met een ander kaliber te schieten hoefde je alleen maar een wisselloop op de kolf te schroeven. En alle kalibers zijn mogelijk, vanaf een .22LR tot een .500 Jeffery.

Ook wat veiligheid betreft staat Blaser met de R8 een stap voor op zijn concurrenten. Zichtbaar dan nog. Want als enige kan bij dit type geweer het volledige trekkermechanisme inclusief magazijn eruit gehaald worden.

Al tientallen jaren is het handmatige spansysteem van Blaser toonaangevend. Het wordt erkend als een van de veiligste ter wereld. Er is geen mechanisch spansysteem dat de veiligheid van een ontspannen schietveer garandeert. De slagpen van de R8 wordt enkel opgespannen wanneer de schakelaar van de veiligheid op scherp staat. Mocht je daarna toch besluiten om niet te schieten dan druk je eenvoudig de veiligheidspal weer naar beneden waardoor je de slagpen ontspant.

Tenslotte is er nog een doorslaggevend punt waar Blaser zich mee onderscheidt: precisie tot op de millimeter. Dat klinkt misschien als een open deur maar wie regelmatig nieuwe munitie test zal dit bevestigen. Bij andere merken moet je eerst uitvoerig testen welke patroon het best bij je geweer past. De loop van een R8 daarentegen is allesbehalve kieskeurig. Het zal je verrassen met hoeveel verschillende munitie je nog steeds mooie groepjes blijft schieten.

Welke modellen zijn er?

Sinds de geboorte van de R8 heeft Blaser meerdere versies van zijn vlaggenschip uitgebracht. Elk met zijn eigen kenmerken en kwaliteiten. Dat is het voordeel van een modulair wapen. Je kunt er eindeloos mee combineren zodat er voor iedere smaak een buks is. De meest opmerkelijke uitvoeringen zetten we hier voor je op een rij.

Blaser R8 Professional Success

Samen met de Blaser R8 Professional Success maakte ook de duimgatkolf zijn intrede in de jacht. Voor die tijd gebruikten sportschutters al decennia aangepaste geweerkolven. Zij weten al langer dat daar het geheim van nauwkeurig schieten in zit. Dus waarom zouden jagers hier dan niet in meegaan? Juist zij streven er naar om levend wild met een snel, welgemikt schot te doden. Een perfecte kolf is daarbij belangrijker dan de loop. Die bepaalt namelijk je schiethouding. En wie eenmaal een geweer met duimgatkolf geprobeerd heeft grijpt zelden terug naar de klassieke kolf.

Het voordeel van kunststof is de ongevoeligheid voor koude temperaturen en regen. Terwijl hout kan uitzetten wat ten koste gaat van je precisie. De R8 Professional Success is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Al dan niet met fijn leer afgewerkt en tevens verkrijgbaar als een compacte Stutzen. Blaser stelt zelfs linkse kolven voor linkshandige schutters beschikbaar.

Blaser R8 Success

Traditionele jagers nemen met de Blaser R8 Succes het beste van twee werelden. Zo heb je met de R8 Success Mono een klassieke, fraaie houten kolf gemaakt volgens de modernste technieken. Voor een betere schotprecisie heeft Blaser ook deze kolf voorzien van een duimgat. Alleen al door de aangepaste houding van je hand verbetert deze pistoolgreep je manier van schieten. Je zit vaker precies daar waar je wil zitten: binnen de zwarte cirkel van de kaart en de vitale delen van het wild.

Voor de R8 Success Individual heeft Blaser alleen superieure materialen gebruikt. Speciaal geselecteerd walnoten hout met een levendig, gemarmerd effect. De zwarte behuizing met vergulde trekker en logo. Voor de luxe uitstraling zijn het voorhout, pistoolgreep en het wangstuk afgewerkt met exclusief leer. De kleur van dit zachte leer komt ook weer terug in de optiek van Blaser. Op die manier heeft u dus een jachtgeweer, richtkijker en verrekijker die volledig op elkaar zijn afgestemd.

Blaser R8 Ultimate

De Blaser R8 Ultimate is het nieuwste lid van de R8 familie. Er valt altijd iets te verbeteren en Blaser streeft alleen het hoogste na. Daarom hebben ze de Ultimate serie voorzien van een ergonomisch verbeterde kolf. Deze is zowel in hoogte als in lengte verstelbaar. Eenmaal ingesteld onthoudt de geïntegreerde geheugenfunctie jouw persoonlijke maten. Ook de kolf is aangepast met een uitsparing aan de onderkant. De nieuwe, ontspannen positie van je hand en arm verbetert je schiethouding. Ook al zijn het kleine dingen, op die manier wordt telkens weer winst behaald.

Terugslag Absorptie Systeem

Het terugslagkussen met Terugslag Absorptie Systeem zorgt voor een aangename schietervaring. Zelfs met zware kalibers. De interne absorptie-elementen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Zo installeer je per kaliber andere elementen in je kolf. Vooral in combinatie met een geluiddemper of de R8 Ultimate Silence merk je duidelijk een verschil in schietcomfort. En dit zorgt automatisch weer voor betere treffers.

Draadkruis Verlichting Controle

Nog zo’n leuke nieuwigheid is de koppeling van je R8 aan je Blaser richtkijker. Door de veiligheidspal van safe te halen gaat automatisch het draadkruis verlichten. Een sensor in het oculair herkent vervolgens de positie van de veiligheidspal en regelt automatisch de in- / uitschakelfunctie van het verlichte draadkruis. Hierdoor gebruik je de verlichting alleen als het nodig is. Het duurt ook langer voor je de batterij weer moet vervangen.

Blaser R8 Silence

Dezelfde balans en wendbaarheid die zo kenmerkend is voor elke Blaser R8 maar dan zonder de luide knal. Dit komt omdat de demper van de R8 Silence de volledige loop bedekt in plaats van alleen het voorste gedeelte. In kaliber .308Win dempt het schot tot wel 28 decibel. Een duidelijk merkbaar verschil voor zowel de jager als zijn viervoeterige jachtgezel. Minder gehoorschade dus maar het schieten met een demper heeft nog een ander voordeel. Ook de terugslag landt namelijk zachter in je schouder. Die wordt grotendeels opgevangen door de geluiddemper en daardoor ga je zuiverder schieten.

Tenslotte wil het oog altijd wat. En Blaser zou Blaser niet zijn als ze ook daarin tegemoetkomen. Het Bulll Barrel design van een verdikte, dempende loop zorgt niet alleen voor een gelijke gewichtsverdeling, het ziet er ook nog eens bijzonder fraai uit.

De Blaser R8 Silence is verkrijgbaar in de volgende kalibers:

  • Kal. .308 Win., 8×57 IS en 9,3×62 met eem looplengte van 42 of 47 cm
  • Kal. .30-06 en 8,5×55 Blaser met een looplengte van 47 cm
  • Kal. .300 Win. Mag. en .300 Blaser Mag. met een looplengte van 52 cm
  • Kal. 8,5 x 55 Blaser met een looplengte van 47 cm