De Blaser verrekijker blinkt uit in stijl en perfectie

06-06-2023

Primus modellen meten zich moeiteloos met andere optiektoppers

Een Blaser verrekijker is afgestemd op alle eisen van de moderne jager. Om zich te meten met gevestigde waarden als Swarovski, Zeiss en Leica moest de Duitse wapenbouwer wel hoog inzetten. Meer nog, vanaf het prille begin moest er een topproduct staan. “Maak een verrekijker waar elk moment van de dag en zowel ver als dichtbij mee gejaagd kan worden!”, zo luidde de heldere maar uitdagende opdracht voor de ingenieurs van Blaser. Voor misstappen mocht geen plaats zijn, dat kon het bedrijf uit Isny zich niet veroorloven. Nu de vier versies klaar zijn en uitvoerig getest, mag het resultaat meer dan gezien worden. Met de Primus modellen levert Blaser een eersteklas verrekijker af, exclusieve jachtoptiek ‘made in Germany’.

Kenmerken van de Blaser verrekijker zijn een superieure lichttransmissie, neutrale kleurenproductie en een hoog contrasterend effect. Allemaal technische termen maar vertaald komt het hier op neer. Overdag bij stralend kun je met de meeste verrekijkers wel uit de voeten. Dan voldoet de basis om je wild te spotten. Alleen, er valt er niet zoveel wild te spotten overdag. Wil je wild zien dan moet je vroeg uit de veren of laat in de avond het veld in. Dan komen de reeën, herten en zwijnen buiten kijken. Maar als aanblik één is dan is aanspreken zeker twee. Precies beoordelen of je wel de goede afschotbok in het vizier hebt genomen. Om dusdanig een juiste selectie te kunnen maken moet je beschikken over de beste middelen. Vandaar dat Blaser elke Primus verrekijker van een meerlaagse CCC-coating heeft voorzien. Deze ‘Contrast and Color Corrective Coating’ zorgt voor eersteklas kijkprestaties onder alle lichtomstandigheden. Probeer het zelf, als je buiten met het blote oog alleen nog schimmen ziet en dan je Blaser verrekijker ter hand neemt. Het wauw-moment volgt vanzelf, gegarandeerd.

Het scherpstellen doe je in een vingervlugge beweging. Ga je stalken in de Schotse Highlands of de Oostenrijkse bergen? Dan ben je voor langere tijd de deur uit. Niet alleen moet je feilloos kunnen vertrouwen op je spullen, ook comfort komt dan om de hoek kijken. Je grijpt namelijk vaker naar je verrekijker om de flanken te observeren. Vermoeidheid gaat je parten spelen maar als het even kan dan wil je amper merken dat je een kilo wegend stuk optiek hanteert. Om die balans te garanderen heeft Blaser bij elke Primus gezorgd voor een korte brug en het zwaartepunt dichterbij het oculair gezet. Het gewicht is zo goed verdeeld dat je de verrekijker gemakkelijk op je wijsvinger zou kunnen laten rusten.

Voor we de modellen zelf belichten is er nog een ding het vermelden waard dat ze bij Blaser heel goed snappen. Waar jagers van nu gevoelig voor zijn. Wat eigenlijk ook alleen maar logisch lijkt en de concurrentie toch nalaat. Leg maar eens een gemiddelde Blaser R8 naast een Iinfinity richt- en een Primus verrekijker en je ziet het. Werkelijk alles is in dezelfde stijl op elkaar afgestemd. Tot de foudralen, geweerriemen en tassen aan toe. Samen staat het zo fraai dat je je bijna zelfs verplicht voelt om de volledige collectie aan te schaffen. En dat doe je dan ook, slim gezien van ze. Tot heden heeft Blaser vier verschillende Primus verrekijkers uitgebracht, dit zijn ze:

Blaser Primus 8×30 Verrekijker

Met de Primus 8×30 heeft Blaser een verrekijker gemaakt met de hoogste kwaliteit in een compacte uitvoering. Perfect voor jagende globetrotters die graag licht reizen. Daarnaast is de kleinste telg van de Primus familie ook bijzonder geschikt voor de bersjacht. Voor deze jachtvorm ben je meestal al zwaarder bepakt met een volle rugzak, schietstok, je geweer natuurlijk en ook nog een verrekijker. Om dat gewicht tot een minimum te beperken doe je met het model 8×30 al een stap in de goede richting. Vaak nemen jagers dit pocketmodel gewoon ‘erbij’, als aanvulling op een groter model dat ze in de hoogzit of voor lange afstanden gebruiken. Naast de  fantastische kwaliteit is het extreem brede beeld een andere troef van deze 8×30 verrekijker. Het voordeel hiervan is dat je snel het wild en zijn omgeving lokaliseert en daardoor beter de situatie kunt inschatten. Tenslotte is de oogafstand van 18,1 mm ook uitstekend voor brildragers.

Blaser Primus 8×42 Verrekijker

Als je slechts één Blaser verrekijker zou mogen kiezen – en je woont niet in de bergen – neem dan de 8×42. Dit model is met afstand de meest gebruikte verrekijker ter wereld. Geprezen voor zijn veelzijdigheid door jagers, vogelspotters en buitenmensen van overal ter wereld. In diverse soorten jachtvelden sta je met een vergrotingsfactor van 8 prima je mannetje. Met een 10×42 haal je het beeld weliswaar dichterbij, toch zie je op dezelfde afstand meer met een 8×42. Zo heb je op duizend meter bijvoorbeeld een kijkbreedte van 141 meter. Het beeld is ook een fractie helderder bij dit model. Maar het kijkt ook rustiger wat op zijn beurt weer bijzonder goed van pas komt bij bewegend wild. Door de korte brug ligt de verrekijker tenslotte stabiel en comfortabel in je handen. Bij aanschaf krijg je meer dan de verrekijker alleen. Als bescherming voorziet Blaser je namelijk ook van een set lensdoppen en een stijlvolle draagtas.

Blaser Primus 10×42 Verrekijker

Maak kennis met haarscherpe beelden op grote afstand. In de eerste plaats is de vergrotingsfactor van 10 ideaal voor het afspeuren van bergen, immense vlaktes en savannes. Ook voor safari’s leent deze 10×42 Blaser verrekijker zich dus uitstekend. Je boet weliswaar een beetje in met het breedteveld (116 meter kijkbreedte op 1000 meter) maar daar krijg je iets voor terug. Als wederdienst zal je op tweehonderd beter een reebok of edelhert aanspreken dan met een 8×42 vergroting. De details en geweien zijn namelijk scherper te beoordelen omdat je het beeld dichterbij haalt. Terwijl contrast en kleuren van ongekende kwaliteit blijven. Voor het gewicht hoef je het ook niet te laten want dit model weegt slechts tien gram meer dan zijn kleinere broer. Ook hier schenkt Blaser je een draagriem, tas en een set lensdoppen ter bescherming van je verrekijker.

Blaser Primus 8×56 Verrekijker

Vroege ochtend- en late avondjagers vinden met deze Blaser 8×56 verrekijker een instrument op maat. En iedereen weet: wanneer de zon verdwijnt komt het meeste wild naar buiten. Vooral zwartwild laat zich vaak pas in het duister opmerken om vervolgens te velden om te woelen. Maar met dit paar nachtogen ga je de schade beperken. In tegenstelling tot kleinere varianten vangen de extra grote objectieven van 56 mm immers meer licht op. Wanneer je er doorheen kijkt is het letterlijk een verschil van dag en nacht. Niet voor niets dat Blaser deze Primus 8×56 heeft omgedoopt tot ‘King of the night’. Van veraf een grote rotte of roedel aanspreken? Geen probleem, als je op 1000 meter nog een kijkbreedte hebt van 133 meter dan schat je dichterbij het wild en de omgeving nog steeds helder en juist in. Zoals bij alle andere Primus verrekijkers krijg je bij aanschaf ook hier weer een voorgevormde tas, draagriem en een set lensdoppen van Blaser.