Incasseren en Jagen

17-04-2023

Dit is plots (weer) in de mode

Een rechtstreekse kaakslag was het die vorige week door twee heren in pak werd uitgedeeld. Ze vertrokken amper een spier, behielden dezelfde grimas en bleven verder stoïcijns staan met de handen ontspannen op het blad van de spreekstoel. En toch voelde het voor velen alsof de premier en de minister van Volksgezondheid wild om zich heen sloegen.

De horeca kreeg een opdoffer van jewelste te verwerken, een herhaling van de uppercut van maart. Weer lege tafels, kurken op de fles en take-away chateaubriand. Ook teamsport hing in de touwen, uitgeteld voor minstens 4 weken en waarschijnlijk nog een ronde extra.

Ook wij dames en heren van groene zeden deelden in de klappen. Jachtgezelschappen werden in één ruk gevierendeeld. Tussen geweren of drijvers werd geen onderscheid gemaakt, alleen jachthonden bleven buiten beschouwing.

Als een hagelschot vlogen groepsgevoel, sfeer en andere geneugten uit de prop. Wat de jacht anders zo bijzonder maakt werd plots een sterke herinnering aan een zekerheid van vroeger, iets dat nu niet meer bestaat: fantoompijn.

Een domper op de jachtvreugde? Zonder meer. Voor jagers zag het er in juni nog naar uit dat we het jaar alsnog in schoonheid konden afsluiten. Dat uitgerekend op de valreep voor 15 oktober het seizoen vleugellam wordt gelegd komt dan ook niet zacht binnen.

Maar het kan nóg erger. Want gelukkig mogen we nog steeds naar buiten. Dus is het een kwestie van veerkracht tonen, opstaan van het canvas, jezelf afstoffen en weer doorgaan. Ook al zal het jachtseizoen 2020 meer een solo- dan gezelschapsgebeuren zijn, we passen ons aan. Incasseren en jagen.

Na die conclusie schonken we bij Barrel and Boar ons glas nog eens halfvol en deden vervolgens een rondje in de zaak. Op zoek naar spullen die passen binnen de nieuwe regelgeving, conform de huidige richtlijnen zijn en die als single jager goed van pas komen.

Schadebestrijding

Met uitzondering van suikerbieten zijn alle landbouwgewassen gedorst en gemaaid. Op dit moment valt er dan ook weinig schade door gevleugeld wild te melden. Anderzijds geldt wel: wat je nu voorkomt hoef je later niet te bestrijden.

Daarbij komt dat rond deze periode wintertarwe en gras worden ingezaaid. Boeren serveren hiermee ongewild een gedekte tafel aan ganzen en duiven. Waar normaliter eerder de focus op grotere groepsjachten ligt is het beheren van schadelijk wild een nuttig alternatief.

Het camouflage vouwscherm van Proloo blend uitstekend met de huidige herfstkleuren. Het bovenste gedeelte is van gaas gemaakt waar je zelf gewoon door kunt kijken terwijl je voor het wild ongezien blijft.

Trace Grofwildslee

Een uit de kluiten gewassen overloper is al een lastige opgave. Helemaal als je er alleen voor staat. Met een gewone sleepkabel trek je met je hele lichaam in plaats van je arm, dat maakt al een fors verschil. ⁠

Maar vanaf 60 kg? Vikingenwerk, zelfs op een vlakke ondergrond zonder uitstekende stronken of een kiezelbodem. Massa en volume werken dan gewoon niet mee om het wild van de strekplek naar je auto te brengen.⁠

Maar deze flexibele grofwildslee van Trace maakt zelfs van het bergen van herten een eenmanszaak.⁠

Flexibel maar ook stevig en na gebruik weer gemakkelijk op te rollen tot een koker. Met riemen maak je je buit vast en trek je alle grofwild glijdend naar je voertuig.⁠

Carinthia Aanzitzak

Aanzitten is een van de mooiste solo-jachtvormen dat met het wegvallen van de drukjachten nog meer zal worden uitgeoefend. En als we de weersvoorspellers mogen geloven dan liggen de warmste dagen duidelijk achter ons.⁠

Met het vallen van de avond daalt ook het kwik in de thermometer. In beweging valt het nog mee wanneer de temperatuur tussen 0 en vijf blijft hangen. Maar als je stilzit wordt het een ander verhaal, helemaal als de gure wind er een koude schep bovenop doet.

Van Carinthia hebben we niet alleen jassen en bodywarmers maar ook de warmste aanzitzakken op de markt.

Het Oostenrijkse bedrijf heeft eerst haar strepen verdiend bij internationale legerbataljons, waar alleen het beste goed genoeg is. Om de kwaliteit te benoemen, gebruiken ze daar het alleszeggende woord ‘Spitzenklasse’ voor.

Meer warmtebeeldtijd

Observeren is leren en vooral ‘s nachts valt er nog veel aan wijsheid te winnen over de gedragingen van het wild. zwijnen wachten helemaal tot duisternis het heeft overgenomen. Nachtzicht kan een uitstekend hulpmiddel zijn om de zwijnenpopulatie op een normaal niveau te houden. Een wildsoort die vooral tijdens de donkere uren actief is en wroetschade aanricht die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Nu we meer warmtebeeldtijd hebben kan het geen kwaad die tijd zo goed mogelijk te besteden. Zeiss heeft met de DTI 3/35 de beste handkijker van het moment die zowel uitblinkt in eenvoud als perfectie. De beeldkwaliteit is zo zuiver en scherp dat Zeiss van nacht opnieuw dag heeft gemaakt met deze nieuwe warmtebeeldkijker.

Ga zelf aan de slag met je trofee

Dat de eerste keer spannend is, is volkomen terecht. Want de schedel van het gewei is een kostbare maar ook breekbare jachtherinnering. Verkeerd zagen is daarom geen optie.⁠

Maar met deze geweizaag is die vrees snel overwonnen. De schedel wordt eenvoudig vastgezet door het sluitsysteem waarna je door een rail niet anders kunt dan lijnrecht de onderkant van je trofee door te zagen en plankklaar te maken.⁠