Pulsar Digex N455: Digitale Richtkijker Voor Dag en Nacht

06-06-2023

Premium nachtzicht voor een ongeziene prijs.

‘Kijk eens door de Pulsar Digex N455, maar je bent gewaarschuwd.’ Dat is eigenlijk alles wat we over het nieuwste nachtzichtwonder hoeven te zeggen. Toen we na het uitpakken van deze Pulsar Digex N455 de nachtkijker van hand tot hand lieten overgaan vielen meteen twee dingen op. Afgezien van de afneembare infrarood versterker lijkt het identiek op een gewone richtkijker. Met een 30 mm buis volstaat zoals bij de meest gangbare optiekmerken ook hier een standaard montage. Net als bij de Thermion heeft Pulsar voor deze digitale variant opnieuw gekozen voor een metalen behuizing maar aan het gewicht merk je dat allerminst. In zijn geheel komt dat slechts op 950 gram. Maar waar je echt door overstag gaat is de beeldkwaliteit, die net zo loepzuiver is als wanneer je door een zwart/wit camera zou kijken.

Maar liefst tot 500 meter kun je het wild aanspreken met de Digex N455 van Pulsar. Zie je op respectabele afstand een overloper staan en wil je een weidelijk, verantwoord schot afleveren? Met een vier tot zestienvoudige zoom haal je je doel dichterbij. Om tenslotte de vitale delen te vinden schakel je de ‘picture-in-picture’ modus in. Hiermee verschijnt een rechthoek die nogmaals inzoomt waardoor het draadkruis extra nauwkeurig op je doel staat. Wat de draadkruizen betreft zijn er overigens 10 waaruit je kunt kiezen, inclusief acht verschillende kleuren.

Dat je elk seizoen van het jaar de Digex mee naar buiten kunt nemen bewijst Pulsar met de volgende cijfers. Luchtvochtigheid en regen zijn geen partij, gezien de waterdichtheid van de kijker. Zelfs al zou je de optiek een meter diep – en dat een half uur lang – onder water dompelen. Met een bescherming tussen -25℃ en +50℃ ben je ook tegen extreme hitte en koude bestand.

Wat kun je er allemaal mee?

De Pulsar Digex N455 is een jachtproduct van de 20’s. Uitgerust met de modernste snufjes zodat je jouw avontuur ook  na de jacht steeds kunt herbeleven. Op de eerste plaats vanwege de ruime interne opslagcapaciteit zodat je meerdere films bewaart die je later weer terugkijkt. Maar er is meer, de spannendste momenten stream je net zo gemakkelijk draadloos naar je smartphone via de Stream Vision app. Voor een zo realistisch mogelijke weergave neem je naast beelden trouwens ook het geluid op.

Ook handig is de mogelijkheid om vijf verschillende schietprofielen aan te maken. De kans is immers groot dat je voor de bestrijding van vossen een ander (lichter) kaliber gebruikt dan wanneer je een keiler probeert buit te maken. Als je vervolgens besluit om ook overdag gebruik te maken van de Pulsar Digex dan is het mooi meegenomen dat je op voorhand een profiel per geweer, kaliber en munitie kunt aanmaken.

N455 / N450: Wat zijn de verschillen?

Beide Pulsar modellen zijn uitgerust met dezelfde nachtzichtsensoren, mogelijkheden en beschikken over hetzelfde interne geheugen van 16 Gb. Maar één ding maakt een duidelijk onderscheid tussen deze Digex kijkers en dat is de infrarood versterker. Die verlicht bij de N455 tot 500 meter waar de N450 zelfs nog 50 meter verder reikt. Alleen is het zo dat bij die eerste het wild geen infrarood ziet en bij de N450 wel. Bij het aanbersen van een rotte zwijnen kan dit een bepalende factor zijn. Is 500 meter zichtveld voor jou dus voldoende dan behaal je het meeste succes met de Pulsar Digex N455.

Monteren van de Pulsar Digex N455

Geen gedoe en extreme voorzichtigheid zoals met een voorzetkijker. Je neemt een montage met 30 mm ringen en monteert je Digex net als elke andere richtkijker op je geweer. Pulsar adviseert zo laag mogelijk te monteren zonder dat de loop in contact komt met de kijker. Zorg daarbij dat de oogafstand precies zo staat dat je direct vol beeld hebt wanneer je door het glas kijkt. Als je hier zelf weinig ervaring mee hebt dan doen wij dit graag voor je.

Opstarten

Voor je begint raden we aan je nachtkijker eerst volledig op te laden. Vervolgens zet je de lensdop naar boven en druk je kort op de ‘ON’ knop. Nu zal het digitale beeld verschijnen. Met de smalle lens diopter ring verscherp je de resolutie van zowel het draadkruis als de symbolen in het menu. Het beeld van het wild dat je in de kijker hebt, verscherp je door aan de brede lens focus ring te draaien aan het uiteinde van de kijker. Via de linkerknop in het midden kom je in het menu waar je helderheid, contrast en de digitale zoom bepaalt. Bij situaties met weinig licht activeer je de infrarood versterker waarna je de gewenste verlichting traploos instelt. Na gebruik druk je deze keer wat langer op de ‘ON/OFF’ knop om het toestel uit te schakelen. Vergeet ook niet met de infrarood versterker hetzelfde te doen.

Ethisch gebruik van de Pulsar Digex N455

De opmars van warmtebeeld en nachtzichtapparatuur is niet te stuiten. Voortaan is beheren zowel overdag als ’s nachts mogelijk, 24/7 en 365 dagen per jaar. Het is niet toevallig dat we hier het woord ‘beheren’ in plaats van jagen gebruiken en dit onderstrepen. Bij Barrel and Boar zijn we namelijk van mening dat dit twee verschillende begrippen zijn. Overdag gaan we jagen, in het donker wordt er beheerd. Ree- en roodwild wordt overdag bejaagd, wilde zwijnen en eventueel een vos worden ’s nachts beheerd. Nachtkijkers zijn bedoeld als hulpmiddelen om de wildstand in kaart te brengen en bij overvloedige schade de populatie te doen dalen. Houd er rekening mee dat wanneer je bij duisternis ook andere soorten gaat ‘beheren’, het stressniveau bij het wild in je revier zal stijgen en ze er andere gewoontes op gaan nahouden. Zorg daarom voor voldoende rust in je jachtveld.

Wat krijg je bij aanschaf van een Pulsar Digex N455?

Naast de digitale nachtzichtkijker zelf krijg je natuurlijk ook nog verschillende toebehoren bij aankoop van een Digex N455. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Infrarood versterker
  • 3 herlaadbare APS2 batterijen
  • APS batterij lader
  • Stekker
  • USB kabel
  • Rubberen lensbeschermer
  • Gebruiksaanwijzing
  • Opbergtas met schouderriem
  • Inbussleutel
  • Garantiebewijs

Bij Barrel and Boar denken we dat Pulsar een hit heeft gescoord met het lanceren van de Digex N455. Benieuwd of deze nachtzichtkijker wat voor jou is? Kom dan langs of maak een afspraak zodat we uitgebreid de tijd voor je kunnen nemen. Dit kan telefonisch op +31 (0)416 53 01 41 of stuur een mail naar info@barrelandboar.nl.

Of koop de Pulsar Digex N455 direct in onze webshop.