Swarovski Optiek

06-06-2023

Al 70 jaar een diepgeworteld succesverhaal

Vraag aan 100 mensen op straat wat ze te binnen schiet bij het woord ‘Swarovski’ en 99 zullen “kristal” antwoorden! Stel dezelfde vraag aan net zoveel jagers en je krijgt een heel ander geluid te horen. Dit jaar blaast de afdeling optiek 70 kaarsjes uit. Al die tijd is het een vaste waarde in het topsegment van telescopen, verrekijkers en richtkijkers. Een doel dat naar eigen zeggen bereikt werd dankzij een voortdurende, technologische en kwalitatieve toewijding. De historie van Swarovski gaat echter veel verder terug. Een korte wandeling down memory lane over Oostenrijkse optiekgeschiedenis.

Oprichting van Swarovski Optiek

De legende van het bedrijf Swarovski begint in het voormalige Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk bij de voorvader van de familie, Daniel Swarovski. Geboren in 1862, als zoon van een kristalsnijder, hoeft de jonge Daniel niet lang na te denken over de vraag wat hij later wil worden. Het ambacht van zijn vader is ook hem op het lijf geschreven. Gedreven door een bijzondere interesse voor nieuwe technologieën bezoekt hij in 1883 een elektriciteitstentoonstelling in Wenen waar een nieuwe krachtbron hem inspireert. Hij begint dit onderwerp te bestuderen om vervolgens negen jaar later een patent te nemen op de allereerste elektrische kristalsnijmachine. Het betekent de geboorte van een succesverhaal. De nieuwe machines laten processen toe die tot dan ondenkbaar waren. Onontbeerlijk is natuurlijk elektriciteit. Een schaarse bron in de Bohemen, een historisch gebied dat wij tegenwoordig de Tsjechische Republiek noemen.

Door die schaarste pakt Daniel zijn koffers en verhuist in 1895 naar het Oostenrijkse Tirol. In de gemeente Wattens opent hij samen met een partner een glasfabriek die wordt aangedreven door een nabijgelegen waterkrachtcentrale. De zaken gaan zo goed dat in 1919 Tyrolit wordt opgericht. Een bedrijf dat schuurmiddelen en bladen voor kristalverwerking produceert. De volgende jaren blijft het bedrijf zich in hoofdzaak toeleggen op de productie van sierkristalobjecten. Maar dan komt Daniels zoon bij het bedrijf. Het is die zoon wilhem, een gepassioneerde amateurastronoom, die Swarovski introduceert in de optiek-wereld. Zo ontstaat de eerste verrekijker, een Porro-prisma 6×30-verrekijker. Ontworpen in 1935 en geproduceerd voor het Duitse leger van 1939 tot 1945 met de industriële code van CAG. Wilhem slaagt erin zijn kennis van observatieoptica te combineren met de geavanceerde verwerkingstechnieken van het familiebedrijf. Zo bekomt hij een perfecte mix van mechanische precisie en ongeëvenaarde lenskwaliteit.

De wedergeboorte na de Tweede Wereldoorlog

Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog hervat het bedrijf de activiteiten. In 1949 besluit Wilhem ‘Swarovski Optiek’ op te richten om zich volledig te wijden aan de productie van hoogwaardige optica. Het eerste product dat uit de Absam-fabriek komt, is de Habicht-verrekijker (“havik”, in het Duits) met Porro-prisma’s in de versies 6×30, 8×30, 7×42 en 10×40. Dankzij constante innovaties bereikt het Oostenrijkse bedrijf in de loop der jaren belangrijke mijlpalen. Van de band rollen revolutionaire producten zoals de 30×75 telescoop “spektive” (1957) en de eerste camera-monoculairen (1966). Dit zijn de voorlopers van Digiscoping.

Een tweede keerpunt komt er in 1985 bij de introductie van de eerste 7×30 en 8×30 SLC prisma verrekijkers. Eveneens gedenkwaardig is Swarovski’s eerste richtkijker, een 4 x 32, gemaakt in 1959. De eerste richtkijker met verlicht dradenkruis ziet in 1993 het levenslicht. Door voortdurende technologische innovatie in 2018, verdiende Swarovski Optiek de prestigieuze internationale “Red Dot Award”, gewonnen door de verrekijker van CL Companion. Zeventig jaar na de oprichting is Swarovski Optiek vandaag een bedrijf met 850 werknemers. De wereldwijde Swarovski Group, geleid door de vijfde generatie erfgenamen van Daniel, heeft ongeveer 32.000 werknemers onder haar vleugels. Naast kristalobjecten en optiek voor de jacht, vogelobservatie en vrijetijdsbesteding maakt de groep ook wegreflectoren bij de Swaroflex-divisie.