Wapens en alcohol

17-04-2023

Hoeveel is te veel?

Direct bij binnenkomst voor je gemoedsrust eerst vijf keer de lichtschakelaar aan en uit zetten. Of hardop tot tien tellen terwijl je je handen wast met een nieuw stuk zeep. Om die schuimende blok vrijwel meteen daarna alweer in de vuilnisbak te smijten. Want anders is het chaos. Een pluisje op tafel of iemand die je onverhoeds aanraakt? Twee dagen vulkaanuitbarsting en drie dagen nasmeulen voordat er weer rust in de tent is.

Mijn eerste kennismaking met obsessief compulsief gedrag dateert van 1997. In de film ‘As good as it gets’ speelde Jack Nicholson de heerlijke neuroot Melvin Udall die fantastische boeken kon schrijven maar ook gebukt ging onder een resem dwangstoornissen. Enig cynisme was hem evenmin vreemd.

Door als een bezetene zijn dagen te vullen met handengewas en smetvrees was Melvin zijn tijd ver vooruit. Want drieëntwintig jaar geleden werden dwangneuroten niet voor vol aanzien, eerder als buitenbeentjes van de maatschappij. Tegenwoordig horen ze er helemaal bij en blijkt diezelfde Melvin niets minder dan een pionier, de eerste mens op de nieuwe normaal-maan. Het tij kan keren.

Nu we allemaal een beetje aan smetvrees lijden zijn onze handen schoner dan ooit. Naast zeep pompen we ook grote hoeveelheden gel in onze palmen. Hydro-alcoholische gel om precies te zijn die zeventig of zelfs een nog hoger percentage alcohol bevat. Herhaaldelijk contact tussen dit vloeibare goedje en je geweer kan echter nadelige gevolgen hebben. Wapenmaker Browning maakt een opsomming van de mogelijke bijwerkingen per materiaalsoort.

Hout

Hydro-alcoholische gel tast hout aan en vernis in het bijzonder. Het wordt daarom sterk aanbevolen om je handen na gebruik van gel zorgvuldig te drogen voordat je aan de geweerkolf komt. Er zijn tal van methodes om zo’n gelvlek te behandelen maar dit laat je best over aan je wapenhandelaar. Die heeft de kennis en middelen in huis om je kolf weer te laten pronken zoals in het pre-covid tijdperk.

Composiet

Ethanol doodt niet alleen bacteriën maar is ook schadelijk voor kunststoffen. Regelmatig gebruik ervan verhoogt de afbraak van polymeren en dus ook van een composieten kolf. Een tweede neveneffect is dat na verloop van tijd het plastic kan verkleuren. Vergeet ook in dit geval dus niet je handen zorgvuldig te drogen voordat je aan je geweer komt.

Rubber en Dura-Touch

Zowel het van rubber gemaakte terugslagkussen als Dura-Touch coating hebben enorm bijgedragen aan het schietcomfort en de hanteerbaarheid van een wapen. Helaas blijft ook hier voorzichtigheid geboden wanneer deze materialen in contact komen met hydro-alcoholische gel. Je loopt namelijk het risico dat de handgreep of het terugslagkussen plakkerig wordt. Ook hier is verkleuring weer een mogelijk bijverschijnsel. Het plakkerige kan met een doekje en zeepsop verholpen worden.

Metaal

Alcoholhoudende gel vormt geen risico voor metaal, hoewel het na verloop van tijd de anti-roest behandelingen op de loop of receiver kan wegvreten. Daarnaast zorgt het ook voor vlekvorming op je geweerloop. Laat daarom je handen na het ingellen eerst goed drogen voordat je de metalen onderdelen van een wapen aanraakt.

Speciaal voor de feestdagen heeft Ballistol een bijzondere geschenkset samengesteld om je wapen van kolf tot loopmond grondig te reinigen. Leuk verpakt in een transparante toilettas geef je elke wapenliefhebber met deze 16-delige wapen reinigingsset een origineel en feestelijk cadeau.