Welke schietstok past bij jou?

05-06-2023

“Beweging is de nieuwe trend”

Een schietstok is net zo persoonlijk als de aankoop van een geweer. Vanaf het eerste moment moet het gevoel goed zitten, bij elke handeling die je doet. En zodra er ook maar een onderdeel is waarvan je denkt dat het beter kan, ga je toch weer verder kijken. Daarom vind je bij Barrel and Boar ‘slechts’ vier merken schietstokken, maar dan wel de beste uit de business. Met Primos, 4Stable Sticks en Jakele hebben niet alleen wij maar ook onze klanten positieve ervaringen. Die ervaringen worden weer doorverteld zodat het gebeurt dat een bezoeker aan onze winkel specifiek al één bepaalde schietstok in gedachte heeft. Toch adviseren we steeds om even droog te oefenen met verschillende stokken, zodat je overtuigd bent van je keuze. Dat versterkt tenslotte ook het vertrouwen wanneer je in het veld staat. Om jouw perfecte schietstok te vinden, zetten we hier alle modellen voor je op een rij.

Primos Schietstok Gen. 3

“Voor het perfecte schot heeft een jager twee trekkers nodig. Ten eerste die op zijn geweer en dan nog de trekker van zijn Primos schietstok!” Aldus spreekt Primos. De Amerikaanse fabrikant van jachtspullen brengt het verhaal met typische USA-bravoure maar recht van spreken hebben ze. Sneller dan met deze telescopische driepoot zal je waarschijnlijk niet in schietpositie staan. Door simpelweg de handgreep in te knijpen glijden de poten naar beneden waardoor je in geen tijd het wild in de kijker hebt. Precies op de door jou gewenste hoogte, tussen 62 en 158 cm. Met een 360° draaibare oplegsteun ben je bovendien bijzonder wendbaar. Wanneer een hert of ree net voor het schot besluit om twee stappen naar voren of opzij te zetten, bewijst deze techniek meteen zijn waarde.

Nog een voordeel is dat je deze derde generatie Primos schietstok ook voor andere doeleinden kunt gebruiken. Zo vervang je de V-vormige geweersteun in enkele seconden door een adapter voor je fototoestel zodat je stabiele, scherpe foto’s kunt maken. Vergeleken met de tweede generatie is er nu ook een geïntegreerde Lock-functie. Deze functie maakt het mogelijk om de poten onder een hoek van 45° uit te laten schuiven waardoor je nog stabieler staat.

Primos Schietstok Short Monopod Gen. 2

Tijdens de bersjacht is elke meter winst. Voor sommige stalkers is het zelfs een sport om zo dicht mogelijk bij het wild te komen. Daar zien zij meer uitdaging in dan bij het schieten op lange afstanden. Maar wat als je weinig dekking hebt, of dat de begroeiing zo laag staat dat je niet anders kan dan op handen en voeten naar het wild te stalken? Bij ons op de jacht loopt er een smalle reep met struikgewas tussen twee weilanden in. Een ideale plek om aan te zitten voor het reewild. Maar staan is er niet bij, dan verraad je jezelf en springt het wild meteen af. Hier biedt de korte Monopod schietstok van Primos een uitkomst. Die is namelijk geruisloos in hoogte verstelbaar van 53 tot 76 cm. Deze tweede generatie is 10 procent lichter dan zijn voorgangers. Ook heeft Primos een vernieuwde draaibare V-vormige geweersteun aangebracht.

4 Stable Sticks

Een huwelijk tussen passie en perfectie, zo prijzen ze bij 4 Stable Stick zelf hun schietstokken aan.⁠ Bij Barrel and Boar nemen we liever zelf de proef op de som maar het moet gezegd… Deze schietstokken staan voor standvastigheid. ⁠

Als je gaat bersen dan wil je dat zo licht mogelijk doen. Het ding is alleen dat je met je geweer, kijker en verrekijker al aardig geladen bent. Maar dan brengt deze schietstok goed nieuws! Je 4 Stable Stick zal namelijk geen ballast zijn. Zowel de Bush Light, Ultimate Carbon en Ultimate Leather wegen minder dan 1000 gram. Verdeel dat gewicht over een schietstok met een lengte van 1.70 meter en je merkt amper dat je wat in je handen hebt.⁠

Het openen gaat vlot en geruisloos. Vervolgens rust je geweer verankerd tussen kolf- en voorhoutsteun. Er is alleen nog een voor- of achterwaartse beweging wat enorm gunstig is voor je schietresultaat. Zelfs als bersende jager met weinig ervaring zal je snel succes oogsten, zo stabiel sta je met deze Franse topschietstok.

Maar een last second aanpassing is nog steeds mogelijk. Stel dat je bok nog een stap vooruit zou zetten en je het geweer even zou moeten verschuiven, dan kan dat zonder de schietstok te verplaatsen. De rubberen plaat op de voorsteun heeft 9 centimeter ruimte om snel te schakelen en jezelf weer in kansrijke positie te brengen.⁠ Bij Barrel and Boar vind je de volgende 4Stable Sticks schietstokken:

4 Stable Sticks Bush Light

Een lichte, aluminium schietstok voor het nauwkeurig afleveren van staande schoten. In zijn geheel weegt deze Bush Light stok slechts 575 gram.

4 Stable Sticks Bush

De 4 Stable Sticks Bush is je ideale partner voor de bersjacht. Gemaakt van sterk aluminium met nog steeds een bijzonder laag gewicht van 820 gram. Het in stelling brengen van de schietstok is secondewerk. Wanneer het geweer vervolgens in de steun ligt, neemt het vertrouwen alleen maar toe. Zo stil en stabiel sta je met deze combinatie. De Bush schietstok is ook geschikt om zittend, geknield en bij steile terreinen te schieten.

4 Stable Sticks Ultimate Carbon

De Ultimate Carbon van 4 Stable Sticks is de eerste koolstofvezel schietstok in zijn soort. Licht van gewicht en ijzersterk. Na het eerste gebruik van Ultimate Carbon schietstok ben je verkocht, niets minder dan een genot om mee te jagen. Daarnaast heb je uitstekende stabiliteit wanneer je opgelegd, staand schiet.

4 Stable Sticks Mountain Stick Swing

De Mountain Stick Swing is uitgerust met een nieuw ondersteuningssysteem. De voorsteun heeft een 9 centimeter brede, rubberen plaat. Hierdoor is het mogelijk je geweer zijwaarts te verschuiven op het moment dat je doelwit beweegt en je al in schietpositie staat. Vertaald naar exacte waarden kun je het wild op een afstand van 100 meter wel 16 meter volgen zonder de schietstok te verplaatsen.

De Mountain Stick Swing staat zo stabiel dat schoten tot 200 meter mogelijk zijn. Gedemonteerd meet de schietstok slechts 65 centimeter. Daarnaast weegt hij maar 550 gram. De Mountain Stick Swing is tenslotte erg sterk en verstelbaar voor het schieten in de bergen.

4 Stable Sticks Ultimate Leather

De Ultimate Leather is de meest exclusieve schietstok van 4 Stable Sticks. Gemaakt van hoogwaardig carbon en bedekt met leer garandeert deze schietstok een uitstekende balans tijdens het schieten. Ondanks het iets zwaardere leer is het totale gewicht van 790 gram nog steeds verwaarloosbaar. Bij bestelling van de 4 Stable Sticks Ultimate Leather krijg je een handige transporttas.

Jakele Schietstok

We zijn Jakele-fans van het eerste uur. Het Duitse bedrijf van oprichter Andreas Jakele staat bekend om zijn out-of-the-box-denken over jachtproducten. Door klassieke spullen zoals een geweerhoes anders te bekijken, heeft de buurman van Blaser al menige mond open doen vallen. Nu hebben ze ook de schietstok opnieuw naar de tekentafel gebracht. Het resultaat is de innovatieve ‘Zielstock Z4’, een schietstok met aangepaste details die tijdens de jacht het verschil kunnen maken.

In elkaar gevouwen zijn de afgeronde poten samen te binden met een clip zodat je een ronde wandelstok hebt waar je gerust met heel je lichaam op kan steunen in bergachtige gebieden. Voor extra bescherming tegen stenen, schuif je een rubberen dop over het uiteinde van de poten.

Heb je eenmaal wild gespot dan open je de schietstok met je vingers waarna je eerst het voorhout in de V-steun legt, daarna de kolf. Je zal merken dat de V-vormige steun nog naar links of rechts gedraaid kan worden voor een finale aanpassing van je schietpositie. Hieronder laat de grondlegger van Jakele in een video duidelijk zien wat de voordelen en mogelijkheden zijn van deze Z4 schietstok.

Blaser Carbon Schietstok

Met de Blaser Carbon Schietstok heeft ook een van de grootste namen in de jachtwereld een eigen schietstok uitgebracht. Net als de voorgaande merken zet ook Blaser in op wendbaarheid, het aanspreken van laveiend wild dat in beweging is. Het vermaarde bedrijf uit Isny doet dit met een draaibare pistoolgreep aan de voorste geweersteun. Zonder de schietstok te verplaatsen kan het wild op honderd meter 20 meter in de breedte gevolgd worden.

Dankzij de keuze voor carbon blijft het totale gewicht van de schietstok nog steeds onder de 1000 gram. Zelf beweert Blaser dat het hiermee nieuwe normen stelt op het gebied van stabiliteit, gewicht, ergonomie en functionaliteit. “Of het nu gaat om stalken, drijfjachten of wanneer je gaat jagen in de bergen – de Blaser Carbon Schietstok is de ideale oplossing voor een veilig schot, zelfs onder moeilijke omstandigheden.”

De hoogte is verstelbaar van 1,24 tot 1,98 m, het gewicht bedraagt 985 gram.