Zeiss DTI 3/35 Warmtebeeldkijker Onder De Loep

05-06-2023

Duitse warmtebeeldkijker onthult de donkerste geheimen

De DTI 3/35 is de eerste warmtebeeldkijker van Zeiss. Het heeft lang geduurd voordat de grote drie  optiekspecialisten aanmeerden op de oevers van warmtebeeldland. De sloep van Swarovski is zelfs nog steeds onderweg. Maar Leica en Zeiss wagen zich tegelijkertijd in een voor hen nieuw gebied waar Pulsar reeds jarenlang de scepter zwaait. Toch lijkt het erop dat beide merken succes gaan oogsten met hun monoculaire handkijkers, zeker na het zien en testen van de Zeiss DTI 3/35.

Het nadeel van niet de eerste te zijn heeft Zeiss weten om te buigen naar een voordeel. Die extra tijd in de wachtkamer werd gebruikt om de technologie verder door te ontwikkelen en vooral om helder te krijgen wat jagers nu precies zoeken in een warmtebeeldkijker. En wat blijkt? Ze hebben het nog gevonden ook.

Warmtebeeld blijft

We kunnen ondertussen gerust stellen dat het gebruik van warmtebeeld is uitgegroeid van trend naar vaste waarde. Als je precies wil weten wat er in je jachtveld gebeurt dan moet je ’s nachts gaan kijken. Revieren met overdag fietsers en wandelaars – al dan niet vergezeld van honden – komen pas ’s avonds tot rust. Reewild treedt er later naar buiten, zwijnen wachten helemaal tot duisternis het heeft overgenomen. Nachtzicht kan een uitstekend hulpmiddel zijn om de zwijnenpopulatie op een normaal niveau te houden. Een wildsoort die vooral tijdens de donkere uren actief is en wroetschade aanricht die oploopt tot enkele duizenden euro’s.

Waar je vroeger alleen de volle maan tot bondgenoot kon rekenen is de huidige technologie intussen zo ver gevorderd dat je met een warmtebeeldkijker niet alleen in het donker maar ook overdag meer ziet dan met het blote oog. De Zeiss DTI doet echter nog meer. Welke zaken dit zijn lees je in onze nieuwste blog.

Op haar eigen website refereert Zeiss al snel naar het bedieningsgemak van deze handkijker. En ja, natuurlijk is het belangrijk dat je het toestel comfortabel kunt vasthouden. En dat je in het donker niet naar de knoppen hoeft te zoeken is zeker handig. Maar als de kwaliteit van het beeld niet brengt wat je ervan verwacht dan ben je al snel klaar en is al het andere bijzaak.

Zeker aanspreken

Gelukkig heeft Zeiss ook visueel haar zaken goed op orde. Ze houden bij deze DTI warmtebeeldkijker dezelfde hoge standaard aan als bij de richt- en verrekijkers. Wat dat inhoudt voor jagers? Duidelijke, gedetailleerde beelden van wild die voor zich spreken. Die je niet alleen vertellen dat er zwartwild staat maar ook het geslacht onthullen. Zodat je met vertrouwen het geweer kunt aanleggen. Op honderd meter heb je nog steeds een breedtezicht van 19 meter, meestal genoeg om de voltallige rotte aan te spreken.

Een nieuwe ontwikkeling is het door Zeiss gedoopte ‘Hot tracking’. Hierbij wordt de warmste bron in een rood vierkant kader geplaatst. Tijdens het speuren over grote graanvelden of bij dicht overgroeide gebieden heb je sneller gezien waar wild staat.

Er is keuze uit vier kleurenpaletten. Vanzelfsprekend zijn dit allereerst ‘Black hot’ en ‘White hot’, omwille van het hoge contrastniveau maar ook omdat je hier in het donker langer naar kunt kijken zonder oogstress. ‘Red hot’ zorgt voor snelle detectie in uitgestrekte landbouwgewassen of bij hoog gras. De kleur ‘Rainbow’ tenslotte geeft de kleinste temperatuurverschillen weer, een meerwaarde om zweet te vinden tijdens het nazoeken.

’s Nachts jagen brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Alleen bij absolute zekerheid mag de veiligheidspal naar boven worden geschoven. Het komt dus aan op details. Met de geleidelijke, fijne zoominstelling van 0.5 is dat ook mogelijk. Die laat tijdens het observeren het verschil zien tussen zeugentepels of een keilerpenseel.

Onder het motto ‘beter goed gestolen dan slecht bedacht’ heeft Zeiss enkele gewaardeerde speerpunten van Pulsar overgenomen. Zo zoomt de modus ‘beeld-in-beeld’ nog eens extra in op essentiële plaatsen die herkenning van het wild mogelijk maakt.

Daarnaast kun je de mooiste aanblikken bewaren om achteraf nog eens terug te kijken of te delen met je jachtvrienden. Met behulp van de Zeiss Hunting-app stuur je foto’s en video’s van de warmtebeeldkijker bovendien door naar je smartphone en kan je ook live de beelden streamen.

Terug naar de bediening van deze DTI 3/35. Zeiss heeft de buitenkant van het toestel zo gevormd dat het met één hand comfortabel is vast te houden. Tijdens het vasthouden zal je merken dat je vingers automatisch op de bedieningsknoppen rusten. Daar heeft Zeiss zich sterk voor gemaakt: pakken, kijken en bedienen zonder van greep te veranderen en dus zonder iets te missen van het nachtelijk gebeuren.

In tegenstelling tot andere merken kiest Zeiss voor een draagriem met twee verbindingspunten. Hierdoor draagt de DTI 3/35 meer als een verrekijker en bungelt het toestel niet rond je nek. Weer een klein detail waar goed over nagedacht is.

Conclusie

Aan de ene kant blijft het op zijn minst opvallend dat een toonaangevend merk als Zeiss er zo lang over gedaan heeft om een warmtebeeldkijker uit te brengen. Dat gezegd zijnde maken ze met deze DTI 3/35 een inhaalslag waar de concurrentie niet meteen van terug heeft.

Toen we dit toestel bij Barrel and Boar enkele maanden geleden voor het eerst in onze handen kregen gedrukt hadden we al snel door dat Zeiss hier veel jagers blij mee gaat maken. Het is eenvoud tot in de perfectie uitgewerkt met een uitmuntende beeldkwaliteit. Jagen begint met aanspreken, alle vraagtekens wegwerken voor je wijsvinger overgaat naar de trekker. Een uitdaging die ’s nachts nog groter is dan overdag. De Zeiss DTI warmtebeeldkijker zorgt voor zekerheid, in het donker en op elk moment van de dag.

Vanaf einde september zal de DTI 3/35 beschikbaar zijn. Wil je er als eerste bij zijn? Een korte bevestiging naar jos@barrelandboar.nl met je gegevens volstaat om jouw Zeiss warmtebeeldkijker te reserveren.

Technische eigenschappen:

Brandpuntsafstand                                        35 mm
Sensorresolutie                                               384 x 288
Thermal sensitivity                                         ≤50mk
Resolutie display                                             1280 x 960
Beeldsnelheid display                                    50 Hz
Type display                                                      LCOS
Afstand                                                               1235 m (1350 yd)
Blikveld van de oculair                                    30,25°
Blikveld op 100 m                                             19 m (62 ft)
Optische vergroting                                        2,5
Maximale digitale vergroting                       4x

Vergrotingsstappen (in 0,5x)                        1.0x – 4.0x

Type batterij                                                      Li-Ion
Batterijduur                                                       7 h
Interne opslag                                                   15 GB
Livestreamfunctie (Video & Foto)                 +
Resolutie (Video & Foto)                                  384 x 288
Wifi-frequentie                                                  2.4 Ghz
Wifi standaard                                                   IEEE 802.11 b/g/n
Werkingstemperatuur                                     − 10°C | + 50°C (+ 14 °F | + 122°F)
Lengte x Breedte x Hoogte                             193 x 60 x 65 mm (7.6 x 2.4 x 2.6″)
Gewicht                                                                450 g (1.01 lbs)