Barrel and Boar

Edward van Schaik

edward@barrelandboar.nl


Zijn liefde voor de natuur bracht Edward naar de mooiste plekken in Europa. Zo bedwong hij al bergen en paden in Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en Portugal maar ook dichterbij in de Belgische Ardennen. Talloze weekenden heeft hij daar doorgebracht. De Scandinavische landen hebben de meeste indruk op hem gemaakt. “Die pure wildernis is met niets te vergelijken, die onderga je gewoon”, vertelt hij.

Tijdens de King’s Trail, een 440 km lange tocht door Zweden, is Edward ’s morgens een keer wakker geworden tussen 3000 rendieren. “Dat was zo’n bijzonder moment, ik krijg er weer kippenvel van terwijl ik het vertel.” Voor een beginnende klimmer raadt hij Spanje aan. “Leuke bergen, een mooie natuur en vooral het warme klimaat.”

Een slepende enkelblessure zorgde dat hij het klimmen moest laten. Wandelen doet hij wel nog steeds. Meer gematigd volgens eigen zeggen, ‘nog maar’ 600 kilometer per jaar.  Elk jaar vervangt hij zijn wandelschoenen, iets wat hij andere wandelaars ook aanraadt te doen. “Het scheelt je een vervelende blessure. Als je ze intensief gebruikt dan hebben ze na een jaar hun dienst bewezen. Ruil je schoenen dus op tijd in voor een nieuw paar.”

Enkele jaren geleden besloot hij de jachtopleiding te volgen. Opnieuw uit betrokkenheid met de natuur. Door zijn vele trekkingtochten was het vonkje langzaamaan harder gaan branden. Het verhaal van beheren en eten wat je oogst sluit ook perfect aan bij zijn visie als natuurmens.

Hij slaagde meteen voor het jachtexamen en jaagt ondertussen bij een revier in de buurt. “Ik trek de voordeur dicht en ben er op vijf minuten, dat is zo’n voorrecht! Drie keer per week ben ik er te vinden, vaak voordat ik naar de winkel rijd.’’

Op zijn kleding vind je overal het symbool van de poolvos terug. Edward is verknocht aan Fjällräven. Als ambassadeur van het Zweedse merk zal je hem zelden iets anders zien dragen. “Naast topkwaliteit maken ze elk kledingstuk zo milieuvriendelijk mogelijk. In onze branche moet het klimaat bovenaan je agenda staan”, motiveert hij zijn keuze.

Op de vraag of hij nog doelen heeft, daar hoeft hij niet lang over na te denken: “De Fjällräven Colorado Classic. Google die maar eens, je kijkt je ogen uit. Dat is zo’n avontuur, daar wil ik mijn kuiten nog eens een keer voor aanspannen!”