Barrel and Boar

Gus van Helvoirt

gus@barrelandboar.nl


“Een autoriteit in de schietsport”, dat is wat zijn collega’s en kennissen over Gus zeggen. Zelf zal je hem die woorden niet in de mond horen nemen. Daar is hij veel te integer voor. Zijn interesse voor vuurwapens is verrassend genoeg ontstaan in Azië. “Je zou het niet zeggen maar ik heb Filipijns bloed door mijn aderen stromen. Daar heeft bijna iedereen een wapen. Toen ik op de Filipijnen woonde nam mijn oudere neef me mee naar de schietbaan. We probeerden verschillende modellen en kalibers. De microbe had me meteen te pakken.”

Zijn eerste geweer was een luchtbuks Weihrauch HW80. “Die heb ik nog aan mijn zwager gegeven. Maar ik schiet nog steeds met een luchtbuks. Dat is een gemakkelijke manier om feeling met je wapen te houden.” Niet dat hij anders maar weinig aan de trekker komt. Als sportschutter moet je minstens 18 keer per jaar de schietbaan bezoeken. Gus komt er gemiddeld dertig keer en heeft tegen het einde van het jaar zowat 14.000 schoten gelost. Het grootste deel daarvan in kaliber .223.

Daarnaast doet hij ook nog mee aan wedstrijden. “IPSC, parcoursschieten met verschillende wapens. Dat is een uitdaging waar je techniek perfect moet zijn. Zeker omdat het ook nog een strijd tegen de klok is.”

De beginnende pistoolschutter adviseert hij het volgende: “De meesten gaan meteen keep-korrel naar ‘de 10’ op een schietschijf. Maar voor mij begint de techniek met het groeperen van je schoten. Een goede leerschool is de keep en korrel van je pistool te halen en goed op je houding te letten. Het maakt niet uit waar je schoten op de kaart zitten. Als je netjes groepjes schiet dan ben je weer klaar voor de volgende stap. Onderschat ook het nut van droogvuren niet.”

Gus’ favoriet is het moderne sportwapen AR-15. Alles tussen loopmond en kolf weet hij feilloos zitten. Hij bouwt ze ook zelf. “Dit doen we voor al onze klanten. Zo krijgen ze een uniek geweer dat ze zelf hebben samengesteld. Een signatuurwapen zeg maar. Ook belangrijk om mee te geven: ieder onderdeel hebben we tot de laatste veer in stock. In veelvoud. Als de omstandigheden het toelaten dan kunnen we bij Barrel and Boar herstellingen aan een AR-15 vaak direct ter plaatse doen. Ondertussen kan de klant een kopje koffie of een glas fris nemen.”

Is er nog iets dat we van je moeten weten? Gus, al lachend: “Als ik was geworden waarvoor ik gestudeerd had dan keek je nu naar een fysiotherapeut. Maar ik heb al snel mijn hart gevolgd, de liefde voor de schietsport was te groot.”