Barrel and Boar

Jos van Alebeek

jos@barrelandboar.nl


Met pretogen vertelt onze manager Jos over wat hem zo aanspreekt in de jacht. “Als ik jaag dan staat de tijd even stil. Mijn focus ligt dan alleen maar op het wild en de natuur. De rest komt later wel weer. Dat is vrijheid. Waar ik oprecht van geniet en graag ook deel met vrienden.” In zijn familie is hij de enige jager. “Mijn vader nam me altijd mee naar buiten en leerde me de natuur kennen. Ik wilde alleen meer zijn dan toeschouwer. Nog meer leren over het wild en vooral ook eten wat ik schoot.”

Voor het jachtgeweer heeft Jos eerst ervaring opgedaan met de drijversstok. “Dat kan ik iedereen aanbevelen die van plan is de jachtcursus te volgen. Tussen de jagers in het veld leer je zoveel belangrijke dingen die je niet uit een boek kunt halen. Zoals weidelijkheid bijvoorbeeld. Maar ook hoe je communiceert tegenover niet-jagers die je ongetwijfeld tegenkomt tijdens de jacht. Juist daar liggen veel kansen voor jagers om hun boodschap goed over te brengen.”    

Bersen is wat hij het liefste doet. “Voor mij is dat de ultieme vorm van jagen. Naar het wild toe sluipen, uit het zicht blijven en rekening houden met de wind… Het is een spel dat soms uren kan duren voordat je in een kansrijke positie komt. Als het al gebeurt. Maar ook dat hoort bij het jagen.”

Vraag een jager naar zijn eerste stuk wild en hij kan het je zo vertellen. Waar, wanneer, de afstand, wie erbij was en nog meer details die bij andere gebeurtenissen minder helder zijn. Jos is daarin geen uitzondering en weet nog precies het moment toen hij zijn eerste reebok schoot. “Ik zat als jongjager op de hoogzit in Hannover. Constant de omgeving aan het scannen op wild en uit het niets stond hij daar ineens. Een statige bok, mooi op leeftijd en een prachtig gepareld gewei. De afstand tot de aanschotplek hebben we nadien afgestapt op 100 meter. Het mooiste nog was de reactie van de andere jagers, die waren net zo blij als ik. Zoiets blijft je altijd bij.”

Hij is het eerste lid van de Barrel and Boar familie. Van alle collega’s heeft Jos de winkel nog het meest zien veranderen. “Onder de vorige eigenaar begon ik in ’s Hertogenbosch. Toen verkochten we hoofdzakelijk legerspullen en was er van geweren nauwelijks sprake. Als je dan ziet waar we nu staan, dan ben ik er trots op dat ik die evolutie heb meegemaakt. Naast de jacht is er een volledig aanbod voor de sportschutter en buitenmens. We hebben zelfs een hoogzit in de winkel staan! Dat is vrij uniek, toch?

Sinds kort draagt hij mede zorg voor ons Barrel and Boar testrevier in Duitsland. Onderhoud aan de kansels en drukjachtbokken, wildschade controleren en tussendoor ook nieuwigheden van de leveranciers uitproberen. Jos: “Kijken of ze doen wat ze beloven.” Het nuttige met het aangename verbinden noemt hij dat. “Dit zijn spullen die later op het jaar bij ons in de winkel kunnen liggen. De praktijkervaring die we van deze veldtesten opdoen geven we op onze beurt weer door aan de klant. Het gebruik van warmtebeeldcamera’s heeft ons zo al een schat aan informatie opgeleverd.”

Zowel op klein- als grofwild jaagt Jos met dezelfde bezieling. Waar droomt hij nog van? “Ook op reis zoeken we de natuur op, die ‘groene tic’ blijft me achtervolgen. Zo zijn we al gaan backpacken in Zweden en Indonesië en willen we volgend jaar naar Zuid-Amerika gaan. Een echt avontuur lijkt me de gemzenjacht in Oostenrijk. Alleen al de strijd met jezelf op die bergen, dat is een uitdaging die ik wil aangaan! En daarna moet je ook  nog eens terug naar beneden met je buit. Dat kan alleen maar als je topfit aan de voet van de berg staat. Het wildbraad van gems heb ik nog nooit geproefd, maar dat ik er van zal genieten weet ik nu al.”