Barrel and Boar
Nieuws 70.954 wilde zwijnen getest op AVP in Duitsland


70.954 wilde zwijnen getest op AVP in Duitsland


De voorbije maanden heeft dan wel een ander virus alle media-aandacht opgeëist, toch is de Afrikaanse Varkenspest nog steeds alomtegenwoordig in Europa. Aan de grens met Polen blijft buurland Duitsland uiterst waakzaam voor de besmettelijke varkensziekte.

Volgens jagderleben.de heeft de Bondsdag, het Duitse parlement, onlangs nieuwe informatie verschaft over het onderwerp AVP in Europa. Daarin werd bekendgemaakt dat het virus zich verder verspreid heeft. Zo schaart sinds het begin van dit jaar ook Griekenland zich bij de getroffen AVP-landen.

Dichterbij is de situatie vooral in Hongarije en Polen nog steeds zorgwekkend, aldus de Bondsdag. Op dit moment zijn er in Polen geen besmettingen vastgesteld op minder dan tien kilometer van de Duitse grens. In een straal van 20 kilometer zijn er echter vier geïnfecteerde wilde zwijnen ontdekt.

Om een uitbraak van AVP in Duitsland zo vroeg mogelijk op te sporen, zijn volgens de Duitse Bondsdag van 2019 tot 20 mei 2020 in totaal 70.954 everzwijnen virologisch onderzocht in de grensgebieden. Tot heden kwamen alle testen met een negatief resultaat terug.

De liberale partij FDP liet in het parlement het vermoeden uitschijnen dat de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest sinds de corona-uitbraak meer naar de achtergrond was verdwenen. In haar antwoord weerlegt de Duitse Bondsdag deze stelling. Ondanks de Covid19 pandemie zouden alle preventieve maatregelen constant zijn voortgezet.

Voor het Friedrich-Löffler-Instituut blijft het risico op besmetting door illegaal verkeer en verwijdering van gecontamineerd materiaal bijzonder hoog. Dat bezoekende jagers uit Nederland en België hier invloed op zouden hebben schatten ze als ‘matig waarschijnlijk’ in. Maar er wordt serieus rekening gehouden met een natuurlijk verspreiding van het virus door besmette wilde zwijnen die vanuit België en Polen de grens oversteken.