Barrel and Boar
Nieuws AVP klopt op de Duitse deur

 AVP klopt op de Duitse deur

De Afrikaanse varkenspest staat voor de poort van Duitsland. Een recente besmetting werd ontdekt op 80 kilometer van de Duitse grens. Voor het rondsluimerende virus is dat een steenworpafstand. De Duitse Jagersvereniging roept haar leden op om de handen af te houden van verdachte kadavers en onmiddellijk de autoriteiten te verwittigen. Alle gegevens worden vervolgens direct verwerkt in een databank. Voor het verkeer in de risicogebieden geldt een verhoogde staat van waakzaamheid.

Poolse autoriteiten vonden onlangs twee wilde zwijnen die na controle drager bleken te zijn van de Afrikaanse varkenspest. Nu is dat op zich geen verrassend nieuws – het virus waart namelijk al langer door Polen – maar ditmaal lagen de dode zwijnen slechts 80 kilometer verwijderd van Brandenburg. Het vorige dichtstbijzijnde incident werd op 300 kilometer van de Duitse grens aangetroffen. De Duitse Jachtvereniging (DJV) dringt er bij jagers, bosbouwers en boeren op aan om meer aandacht te besteden aan verdachte kadavers van wilde varkens.

Dit geldt met name voor grensregio's in Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg. Vanwege het grote risico op verspreiding van de ziekte mogen mensen geen dode dieren aanraken en in geen geval op eigen initiatief vervoeren. Bij noodgevallen komen experts ter plaatse om verdachte kadavers op te halen in speciale, verzegelde containers. De dieren worden vervolgens verbrand.

Hoewel onschadelijk voor de mens, is het virus vrijwel direct dodelijk voor kweekvarkens en wilde zwijnen. Juist het vroeg opsporen van een mogelijke uitbraak van AVP is dermate belangrijk om verdere verspreiding ervan te voorkomen.

In samenwerking met het Friedrich Loeffler Instituut heeft de DJV daarom het kadaster voor dierenontdekking (www.tierfund-kataster.de) uitgebreid. Geregistreerde gegevens over gevonden dode everzwijnen worden automatisch doorgestuurd naar het verantwoordelijke bureau van dierenartsen. Op deze manier kunnen de autoriteiten in geval van nood sneller actie ondernemen.

Als verantwoordelijke voor de razendsnelle verspreiding van deze dierenziekte wordt naar de mens gewezen.  Onbewust zorgen zij ervoor dat de besmetting in korte tijd honderden kilometers aflegt. Zo kan het virus tot wel 100 dagen overleven in de modder van wielkasten, net als in gerookte producten zoals salami en ham. De DJV roept reizigers op om geen worst- en vleesproducten of hondenvoer uit risicogebieden mee naar Duitsland te brengen. Jagers boeken best geen reizen naar reeds getroffen gebieden.

Geïnfecteerde dieren vertonen ernstige symptomen zoals koorts, verzwakking, eet- en ademhalingsproblemen maar ook bewegingsstoornissen. Diarree en bloedingen op de snuit en huid komen ook voor. Zieke dieren zijn bij verstoring minder geneigd om weg te vluchten. Een ander symptoom zijn vergrote lymfeklieren of bloedingen bij de vitale organen.