Barrel and Boar
Nieuws De stand van zaken na 1 week AVP in Duitsland


1 week AVP in Duitsland: De huidige stand van zaken

De vondst van het eerste besmette everzwijn in Duitsland beheerste alle krantenkoppen vorige week. Lange tijd bleef de oprukkende Afrikaanse varkenspest in Polen, nog net aan de andere kant van de grens. Maar hekken, rasters en intensieve bejaging konden niet verhinderen dat het virus de oversteek maakte naar Brandenburg. Op slag was het gebied Spree-Neiße onder jagers net zo bekend als Berlijn.

Inmiddels zijn we een week verder en meldt het onderzoeksinstituut Friedrich-Loeffler dat het aantal besmette zwijnen is opgelopen naar zeven. Ook deze kadavers bevonden zich binnen de straal van 25 km die eerder gemarkeerd werd als AVP-kerngebied. In dit gebied mag geen gewone bejaging meer plaatsvinden, ook niet op andere wildsoorten.

De Duitse jagersvereniging heeft namens diens president dr. Volker Böhning een voorstel op tafel gelegd om verdere uitbreiding van het virus te voorkomen. Aan de parlementair staatssecretaris van het Bondsministerie van Landbouw werd aangegeven dat een snelle isolatie van de uitbraak en een vlotte informatiestroom van cruciaal belang zijn.

Daarnaast pleit de jagersvereniging voor een intensieve bejaging van het zwartwild – ook in de besmette zone – en wil het graag voorzetkijkers inzetten om ook ’s nachts tot afschot te komen. Verder vragen ze frislingen met de zogenaamde ‘kleine kogel’ te schieten. Dit zijn kalibers lichter dan 6,5 mm of met een trefenergie lager dan 2000 Joule. In Berlijn en Rheinland-Pfalz is dit reeds geoorloofd.

Meer nieuws over de Afrikaanse varkenspest in Duitsland volgt ongetwijfeld snel.