Barrel and Boar
Nieuws Springbok komt op Europese borden

 Springbok komt op Europese borden

Namibië mag Europa wild serveren. Na lange voorbereidingen en onderhandelingen mag het Afrikaanse land voortaan antilopenvlees naar de Europese Unie exporteren. Nu ook aan de strenge hygiënenormen is voldaan krijgt Namibië groen licht van de Europese voedselveiligheidsautoriteit.

Het zullen voornamelijk springbokken zijn die in onze restaurants en warenhuizen terechtkomen. Deze antilopensoort wordt reeds commercieel ingezet voor de productie van vlees. Vooralsnog bleef de verdeling van het wildbraad echter binnen de landsgrenzen.

Het hervatten van de export is een belangrijke stap in de uitvoering van het beleid "Vision Namibia 2030". Het duurzame gebruik van de inheemse wildbestanden is een belangrijk onderdeel van de economische strategie dat dit beleid voor ogen heeft. Als gevolg hiervan schakelen commerciële boeren nog meer over van milieubelastend gekweekt vee naar wilde dieren. Ook bevordert het de wildstand in gebieden met kleinschalige landbouw. Op de lange termijn ziet Namibië meer potentieel in een economie van wilde dieren dan met veehouderij. Een dergelijke verandering wordt ook aangevoerd als aanpassing aan de klimaatverandering.

Waar in 2003 nog voor 11 miljoen Namibische dollars aan Namibisch grootwildvlees werd geëxporteerd, klom dit bedrag naar 50 miljoen in 2013. Dit kwam overeen met duizend ton vlees. Namibië stopte toen met exporteren om de vereiste kwaliteitsnormen voor de EU te handhaven. Op dat moment waren drie containers teruggestuurd vanwege bacteriële belasting.

Vanwege de trend in de richting van natuurlijk voedsel en dierenwelzijn, ziet Namibië een aanzienlijk potentieel voor wild op internationale markten.