Barrel and Boar
Nieuws Extra gevolgen voor verlofhouders na coronabekeuring

 


Extra gevolgen voor verlofhouders na coronabekeuring?

Voor verlofhouders kan een coronabekeuring nog een wrange nasmaak hebben. Wie zich niet houdt aan het anderhalvemeterbeleid krijgt daarvoor de rekening gepresenteerd, maar daarmee is de zaak nog niet afgehandeld. Minder bekend is dat er namelijk ook een aantekening in het strafblad komt te staan en dat staat weer rechtstreeks in verbinding met de Verklaring Omtrent Gedrag.

"Of er een aantekening wordt gemaakt op je strafblad, hangt af van je leeftijd", legt Jeroen Soeteman, advocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, aan nu.nl uit.

Het merendeel van de tienduizend uitgeschreven bekeuringen betreft overtredingen van het samenscholingsverbod of de anderhalvemeterregel, schreef de Volkskrant donderdag. Daarop staan hoge boetes: 95 euro voor jongeren van dertien tot en met zeventien jaar en 390 euro voor volwassenen.

Een coronaboete is een strafbeschikking. Dat is een straf die wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie (OM), zonder tussenkomst van een rechter. Strafbeschikkingen van hoger dan 100 euro resulteren in een aantekening op iemands strafblad.

"Voor minderjarigen geldt de boete van 95 euro, dus dat levert geen verdere problemen op", aldus Soeteman. "Als je meerderjarig bent, wordt het wel genoteerd op je strafblad. Deze aantekening blijft vijf jaar staan."


'Gevolgen coronaboete buitenproportioneel'


Voor sportschutters en jagers kan een strafblad grote gevolgen hebben. De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) komt hiermee in het gedrang. Wanneer dit wordt aangevraagd door iemand die een coronaboete op zijn naam heeft staan, dan kan het zomaar zijn dat de ambtenaar zegt: 'Terwijl er strenge voorschriften waren, heb jij voor jezelf gekozen. Dan ben je dus niet geschikt.'"

Volgens Soeteman zijn de gevolgen die een coronaboete kan hebben bij het aanvragen van een VOG buitenproportioneel. Daarom denkt hij dat het verstandig is dat mensen bezwaar maken tegen de boete.

Een gedeelte van de mensen die een bekeuring hebben ontvangen, stapt volgens de Volkskrant al naar de rechter. Reden voor de bezwaarschriften is de onduidelijkheid over de noodverordeningen.

"De overheid moet burgers beter informeren, ook over de gevolgen die een coronaboete kan hebben", aldus Soeteman. "Gelukkig is hier sinds kort in de politiek ook aandacht voor."

Bron: nu.nl