Barrel and Boar
Nieuws Gezelschapsjachten en corona, dit gaat er veranderenGezelschapsjachten en corona, wat verandert er?

Mits de situatie rondom corona niet verder uit de hand loopt heeft het er alle schijn van dat de najaarse bewegingsjachten gewoon worden aangeblazen. Dat dit alleen niet in zijn huidige vorm zal doorgaan is nu al duidelijk. Zoals met alle evenementen en samenkomsten dit jaar zullen organisaties ook hier een aangepaste versie voor moeten bedenken. Een waarbij afstand gegarandeerd blijft en risico op besmetting tot een minimum beperkt.

De term ‘gezelschapsjachten’ zegt immers al genoeg. Zo telt een gemiddelde drukjacht al snel zestig jagers. Daar komen dan nog drijvers bij, leden van de organisatie en mensen die instaan voor de catering. Bij grotere staatsjachten loopt dit aantal verder op naar 150 tot zelfs 200.

Tijdens de jacht zal dit geen problemen opleveren aangezien de meeste jagers 50 meter en verder uit elkaar staan. Maar hoe zit het verder? Wat met het rijden naar de posten, gezamenlijk eten en het tableau na de jacht? Kan er überhaupt ’s morgens nog gezellig een kop koffie worden gedronken?

Richtlijnen zullen daarom in acht moeten worden genomen, liefst volgens een draaiboek dat bij elke druk- en drijfjacht gehanteerd wordt. Een juridisch medewerker van de Duitse Jagersvereniging stond ons hierover telefonisch te woord. Binnen nu en twee weken zal een dergelijk coronaplan voor drukjachten op hun website www.jagdverband.de te zien zijn. De deelstaten Saarland en Nordrhein-Westfalen hebben echter eigen reglementen opgesteld.

Naargelang de situatie verandert kunnen de richtlijnen nog herzien worden. Maar wie deelneemt aan een drukjacht in Nordrhein-Westfalen kan zich op dit moment aan de volgende maatregelen verwachten:

 •          Jagers verzamelen bij voorkeur in de open lucht
 •          In gesloten ruimtes is het aantal personen beperkt tot 1 per 7 m²
 •          Jagers die verkouden zijn of koorts hebben worden geweerd
 •          Steeds 1,5 meter afstand houden en de hygiënevoorschriften volgen
 •          Jachtakte en schietvaardigheidsbewijs op voorhand mailen / sturen
 •          Instructies zullen schriftelijk worden meegedeeld in plaats van ’s morgens
 •          Ingedeelde groepen zullen op andere plekken verzamelen om drukte te vermijden
 •          Jagers zullen zoveel mogelijk met eigen vervoer rijden
 •          Wanneer toch samen gereden wordt zijn mondkapjes verplicht
 •          Berging van het wild gebeurt enkel door aangestelde personen
 •          Derden hebben geen toegang tot de koelcel waar het wild hangt

Ook van het sociale gebeuren na de jacht zal er helaas veel komen te vervallen. Denk hierbij aan het tableau, de jachthoornblazers en het uitdelen van de breuken.

Als weidelijke, respectvolle jagers kunnen we alleen maar hopen op een positieve wending zodat een mooie jachtdag ook waardig kan worden afgesloten met een gepast eerbetoon aan het gestrekte wild.