Barrel and Boar
Nieuws Hoe de maan de bokkenjacht beïnvloedt


Hoe de maan de bokkenjacht beïnvloedt


Op een hete dag krijg je ze ‘s avonds meestal wat later te zien. Na een regenbui is het vaak meteen goed, daar kun je bijna je klok op gelijkzetten. Maar met wind in de rug loopt het zelfs in de meest camouflerende kleding nog steeds faliekant fout. Om succesvol reebokken te bejagen moet je als jager rekening houden met een aantal factoren. Maar het is net zo belangrijk om het juiste moment van de dag te kennen om buit te maken.

Eén maan, verschillende fases

Het is geweten dat de vroege ochtend en schemering over het algemeen bekendstaan als prime time voor bers- en hoogzitjagers. Maar als je weet dat reeën zich 6 tot 12 keer per dag verplaatsen om te eten dan zijn er natuurlijk ook andere tijden waarop je een glimp van ze kunt opvangen. Verschillende studies hebben aangetoond dat de maan invloed heeft op minstens enkele van deze periodes wanneer het reewild actief is. Hier zie je een samenvatting van deze vaststellingen:

Nieuwe maan

De extreme duisternis van de nieuwe maan beperkt het reewild in zijn nachtelijke activiteiten.  Ze hebben daarom de neiging om bij het eerste licht al naar buiten treden.  Aangezien ze zo vroeg gegeten hebben, is de kans groot dat ze aan het eind van de middag weer naar buiten komen.  Verschillende studies hebben aangetoond dat tijdens deze fase van de maan tot 4 keer meer reeën overdag worden opgemerkt dan tijdens elke andere maanfase.

Eerste kwartier

Tijdens het eerste kwartier (d.w.z. wanneer de rechterhelft van de maan zichtbaar is) is de situatie anders wanneer je 's morgens of 's avonds jaagt.  Deze maan komt namelijk over het algemeen in de middag op.  Als oplettende waarnemers zullen reebokken en -geiten in de regel wachten tot de avond valt, omdat ze dan nog steeds van wat restlicht kunnen profiteren. In de ochtend is de situatie echter heel anders.  Als de maan eerder opkomt gaat ze immers ook eerder onder, met als gevolg dat het reewild in duisternis wordt gehuld. In dat geval is het vroeg opstaan want bij het eerste licht zullen ze zich laten zien.

Volle maan

De verlichte nachten tijdens volle maan hebben verschillende gevolgen voor het reewild. Ten eerste kunnen ze zich de hele nacht voeden. Met als gevolg dat ze uitgeput na zo'n feestdis waarschijnlijk niet in de vroege ochtenduren aanblik geven. Maar aan de andere kant is de kans groter dat ze midden op de dag en in de late namiddag weer wel uit de bosdekking zullen treden.

Derde kwartier

Deze maan komt erg laat op, meestal na het vallen van de avond. Reeën gebruiken dit in hun voordeel door pas dan op lavei te gaan maar tegelijkertijd zo veel mogelijk voedsel op te nemen. Het komt voor dat sommige reeën dermate vol zitten dat ze 's morgens niet meer naar buiten komen.  Na een lange rustperiode komt het reewild dan meestal in het midden van de middag weer uit hun daginstand. Succes, mooie avonden en ochtenden met hopelijk waidmannsheil tijdens de bokkenjacht!

Bron: Browning