Barrel and Boar
Nieuws Jagen en corona: to do's & to don'ts


Jagen en corona: to do's & to don'ts

Samen presenteren ze het langstlopende televisieprogramma van 2020. Al sinds maart geeft het onafscheidelijke duo Corona-updates op de vaderlandse zender NPO - aan de verzamelde pers en bij uitbreiding elke Nederlandse inwoner. Steeds bijgestaan door een vrouw in het midden die met handen, en soms met tanden, de boodschap vertaalt voor doven en slechthorenden.

De zondag is soms van Caroline en meestal van Linda, maar dinsdag om 19 uur staat bijna elke kijkbuis afgestemd op de conferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Behalve afgelopen dinsdag. Reeds maandagavond kregen we namelijk te horen dat het geen vijf maar twee voor twaalf is. Dat we flirten met een tweede lockdown, misschien wel minder intelligent deze keer.

Mondkapjes

Ook bij ons zal het gebruik van mondkapjes gebruikelijk worden. Zoals dat bij onze buurlanden en hun buurlanden al maanden het geval is. Over drie weken volgt een nieuwe balans, dan zullen we weten of de getroffen maatregelen ook leiden tot een daling van de cijfers die momenteel alleen maar stijgen.

Ook voor jagers, hondenbegeleiders en sportschutters zijn de recente richtlijnen van invloed bij het uitoefenen van hun activiteiten. Vooral voor de jacht, wat vanaf 15 oktober in de meeste gevallen als groepsgebeuren doorgaat.

Corona checklist

Al de volgende dag na de aankondiging van premier Rutte kwam de Nederlandse Jagersvereniging met een handige checklist over jagen tijdens Corona. Gebaseerd op de genomen maatregelen die sinds dinsdagavond 18 uur van kracht zijn.

To do

Zo mag er nog gejaagd worden in het kader van jacht, populatiebeheer en schadebestrijding met een gezelschap van maximaal 4 personen. Ditzelfde aantal geldt eveneens voor hondentrainingen en het verrichten van buitenactiviteiten zoals biotoopwerkzaamheden. Idem voor schietbanen. De afwikkeling van valwild kan blijven doorgaan zoals ze was.

To don't

Aan de andere kant luidt het advies om niet meer dan drie personen – die niet tot hetzelfde huishouden behoren – te vervoeren in je auto. Aansluitend wordt het dragen van mondkapjes aangeraden.

Ook bij het thuis ontvangen van mensen die niet tot je huishouden behoren geldt deze regel van drie. Een schuur, erf en tuin vallen daar ook onder. Afspreken in een horecagelegenheid kan maar met niet meer dan vier personen.

Verder volgt de Jagersvereniging alle ontwikkelingen nauwlettend op de voet maar ze spoort ook alle leden aan om hetzelfde te doen.