Barrel and Boar
Nieuws Konijnenziekte Myxomatose op zijn retour?


Konijnenziekte Myxomatose op zijn retour?


Komt er ooit een einde aan de meedogenloze konijnenziekte die al tientallen jaren miljoenen slachtoffers maakt? Vanuit Franse hoek komt er hoopgevend nieuws. Zij zien een hogere weerbaarheid en overlevingskansen bij de kleinwildsoort. Ontstaan in Centraal- en Zuid-Amerika is Myxomatose eerder een goedaardig virus voor Amerikaanse Sylvilagus-konijnen. Aan de andere kant heeft het voor Europese konijnen een heel andere uitwerking en kent het binnen twee weken bijna altijd een fatale afloop.

Het virus werd in 1950 geïntroduceerd in Australië om de konijnenpopulaties te reguleren die grote ecologische en economische schade veroorzaakten. Dit bracht de Franse Dokter Armand-Delille op een idee. Op zijn domein in het departement Eure-et-Loire had hij namelijk ook last van konijnen. Vanuit een laboratorium in Rio de Janeiro nam hij het virus in 1952 illegaal mee naar Frankrijk om zijn landgoed konijnenvrij te maken.

De gevolgen waren niet te overzien. Vier maanden later werden 50 kilometer verderop al dode konijnen gevonden en in 1954 bleef er van de Franse wilde konijnenpopulatie nog krap 10 procent over. De Europese landen vielen als dominostenen ten prooi aan de dodelijke ziekte. Het virus verspreidde zich als een gas en halveerde het konijnenbestand in Europa. Toen het in 1953 het Verenigd Koninkrijk bereikte zorgde dit uiteindelijk voor een sterftecijfer van 99 procent.

Recent is een studie uitgevoerd door een internationaal consortium, gecoördineerd door de Universiteit van Cambridge en het CIBIO-instituut in Porto. Het verenigt 24 onderzoeksinstituten, waaronder het Franse ‘Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage’ (ONCFS). Met behulp van de nieuwste technologieën hebben wetenschappers DNA verzameld van bijna 200 konijnen tussen 1865 en 2013 in Australië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dus zowel vóór als na de verspreiding van Myxomatose in deze drie landen.


Kantelpunt


De oude stalen zijn afkomstig van genaturaliseerde konijnen uit 11 natuurhistorische musea. Een ervan werd zelfs verzameld door Charles Darwin. Door middel van genenonderzoek kregen de wetenschappers beter inzicht in de verschillende mutaties die zijn voortgekomen uit de Myxomatose pandemieën sinds 1950.

De resultaten tonen aan dat de konijnen steeds meer weerstand bieden tegen de eens zo dodelijke ziekte. Stalen uit de jaren negentig vergeleken met die van vijftiger jaren bevestigen die stijgende curve. Een positieve trend die in alle drie de landen opgemeten werd. Daarmee lijkt eindelijk het kantelpunt bereikt en mogen we ons in de toekomst verwachten aan meer gezonde konijnen in de zomermaanden.

Bron: Chasssons