Barrel and Boar
Nieuws Nieuwe Teken-app van Nature TodayNieuwe Teken-app van Nature Today


Sinds deze week kan je via de app van Nature Today de tekenverwachting bij jou in de buurt nagaan. Ook na het ontdekken van een tekenbeet of een indicatie van de ziekte van Lyme, kun je via de app eenvoudig doorklikken naar Tekenradar.nl om hier melding van te maken. Op deze manier draagt de app bij aan het voorkomen van tekenbeten en overdraagbare ziekten zoals Lyme en tekencefalitis.

Jaarlijks maken inwoners van Nederland melding van anderhalf miljoen tekenbeten. Volgens Tekenradar.nl worden de helft van deze beten tijdens de maanden juni en juli opgelopen. Veel mensen hebben echter niet door waar en wanneer het risico op een tekenbeet het grootst is.  

Op basis van satellietgegevens, informatie over het weer en landschap wordt een actueel teken-alert gegenereerd voor elke vierkante kilometer in Nederland. Het is ook mogelijk de verwachting voor de volgende dag in te kijken. De meldingen dragen zo bij aan het tekenonderzoek van het RIVM en de Universiteit van Wageningen. Verder toont de app ook hoeveel tekenbeten er in de afgelopen week via Tekenradar.nl zijn binnengekomen.

De Nature Today-app geeft een duidelijk overzicht van de tekensituatie in heel Nederland. Door je eigen locatie of een willekeurige locatie in te voeren, krijg je direct inzicht over de tekenverwachting bij jou in de buurt of de plek waar je wilt wandelen. De tekenverwachting geeft aan of het aantal teken gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is. Tenslotte vind je ook antwoord op veel gestelde vragen over teken en tekenbeten.

De app is beschikbaar via Apple en Google Play.

Bron: Nature Today