Barrel and Boar
Nieuws Vaccin tegen ziekte van Lyme op komst


Eindelijk een vaccin tegen Lyme?

Er klinkt positief nieuws vanuit de medische sector in de strijd tegen de ziekte van Lyme. Een Frans biotechbedrijf, genaamd Valneva, heeft onlangs aangekondigd in een vergevorderde fase te zitten met de ontwikkeling van een vaccin dat zowel veilig als effectief blijkt te zijn.

Het vaccin werkt door het immuunsysteem van het lichaam te activeren om antilichamen aan te maken voor zes gangbare serotypes van de ziekte die in Noord-Amerika en Europa worden aangetroffen. Meer dan 570 gezonde volwassenen in de VS en Europa kregen het vaccin toegediend met een opmerkelijke stijging van het aantal antilichamen als resultaat.

Teken de grote boosdoener

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Hoofdzakelijk kampeerders, wandelaars, jagers en andere buitenmensen worden ermee getroffen. Jaarlijks gaat het om 300.000 mensen in de Verenigde Staten en 65.000 mensen in Europa.

In een vroeg stadium is de ziekte vrij goed te behandelen met antibiotica. Wordt dat niet gedaan dan kan Lyme zich uiterst onaangenaam ontwikkelen met symptomen als spierpijn, ernstige hoofdpijn, zenuwpijn, chronische vermoeidheid, ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg tot gevolg.

Verkeerde diagnose

Een van de belangrijkste redenen waarom de ziekte onbehandeld blijft, is dat patiƫnten vaak ten onrechte gediagnosticeerd worden met andere ziekten, zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom, lupus of geestelijke gezondheidsproblemen.

Dit nieuwe potentiƫle vaccin - bekend als VLA15 - is momenteel het enige actieve Lyme-vaccin in klinische ontwikkeling. In 1998 haalde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een goedgekeurd vaccin tegen de ziekte van Lyme weer uit de markt wegens twijfels over de werking van het middel en andere beweringen. Een groot deel van de controverse zou echter zijn aangewakkerd door de anti-vaccinatiebeweging, die op dat moment in een stroomversnelling kwam.

Meerjarenplan

Met een injectie van multi-miljoenen dollars aan het adres van Valneva laat farma-gigant Pfizer zien dat het ook gelooft in het ontwikkelingsproject. Toch zal het nog even duren tot het product daadwerkelijk beschikbaar is. Het maken van een vaccin is immers een lang en moeilijk proces. Zelfs al zouden de volgende fasen van de ontwikkeling verlopen zoals verwacht, dan nog zal het enkele jaren duren voordat het vaccin op de markt komt.

Bron: Ifl science